empty_dot
      background image      
 
 


Abraham Willet had een passie voor oudheden, de naam waarmee antiquiteiten in zijn tijd werden aangeduid. Het verzamelgebied omvatte een breed scala aan sier- en gebruiksvoorwerpen, variërend van meubels, zilver, glas en keramiek tot decoratief ijzerwerk, kant en wapens. Tevens schafte hij boeken aan met betrekking tot zijn verschillende deelcollecties.

In Willets tijd was de historische kennis uiterst gering. Het KOG streefde verbetering na door het verzamelen en exposeren van historische voorwerpen en door het organiseren van kunstbeschouwingen, waar leden meegebrachte objecten bespraken. Dat de verzameling van Willet, naast authentieke stukken, ook eigentijdse objecten in historiserende stijl bevat, is een typisch 19de-eeuws verschijnsel. Ze komen in vrijwel alle particuliere en museale collecties uit die tijd voor, maar komen zelden nog uit het depot.

Kunst was geen exclusieve mannenzaak in huize Willet. Al op jonge leeftijd bezocht Louisa Holthuysen musea en kunstenaarsateliers in verschillende Europese steden. Na haar huwelijk met Abraham Willet in 1861 ging ze zelf schilderijen aankopen. Tussen 1867 en 1874, zo blijkt uit haar administratie, verwierf zij voor ruim 21.000 gulden (bijna € 200.000,-) veertien werken van eigentijdse Franse en Nederlandse meesters.

De verzameling van Abraham Willet veranderde voortdurend van samenstelling. Hij kocht niet alleen kunst aan, maar liet ook complete deelcollecties veilen. In 1858 kwamen zijn moderne Franse meesters onder de hamer en in 1874 een groot deel van zijn keramiek. Daarnaast moet Willet regelmatig kunstvoorwerpen hebben weggegeven en ondershands hebben verkocht. Zijn verzameling is in 1884 verder uitgedund door een brand in het Franse buitenhuis van de Willets. Slechts enkele stukken konden uit de vlammenzee worden gered.

De keuze van conservator Bert Vreeken, die de tentoonstelling 'Ontmoet de Willets' heeft samengesteld. Hij deed jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het huis en zijn laatste bewoners: Abraham Willet en Louisa Holthuysen. Bert promoveerde op 31 maart 2010 op dit onderwerp.

Portretten familie Willet

Schilderijencollectie


Foto's


Glascollectie'


De objecten in de tentoonstelling 'Ontmoet de Willets