Vlag van korfbalvereniging D.T.V., 1950 - 1975
Andries de Jong
Amsterdam
katoen
hoogte: 150 cm; breedte: 228 cm;
overdracht 2017
inv.nr. 7071
in depot
Trefwoorden
vlag, korfbal, sport, Parkschouwburgterrein, Nieuwe Herengracht, Riekerhaven, Korfbalvereniging D.T.V., Spinoza Lyceum, Ir. Lely-Lyceum
textielcollectie
Zie ook
- 7072 / K. v.d. Chijs-wisselbeker
- 7073 / Vaantje Korfbal-rallye, Korfbalvereniging DTV
- 7074 / Prijsplaquette eerste prijs, eerste klasse K.N.K.B., groep A, korfbalvereniging W.W.M.D.
Korfbalvereniging DTV wordt opgericht op 1 november 1902. Het is een schoolclub die verbonden is aan de tweede vijfjarige HBS, rechtsvoorganger van het Spinoza Lyceum, in de Roelof Hartstraat. De afkorting DTV staat in die dagen voor ‘De Tweede Vijfjarige' als directe verwijzing naar hun school.
Op 6 september 1930 fuseert DTV met een vereniging waarmee het al langere tijd een vriendschappelijke band onderhoudt, namelijk de Hoogere Burgerschool Sportvereeniging DEV (‘De Eerste Vijfjarige'). Deze vereniging werd al op 1 mei 1901 opgericht als algemene schoolclub verbonden aan de eerste vijfjarige HBS aan de Keizersgracht (rechtsvoorganger van het Ir. Lely Lyceum). Het is een club die zich ondermeer bezig houdt met musiceren en sporten en in het najaar van 1902 weet de grondlegger van de korfbalsport, de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen, de leerlingen van de club te interesseren voor het korfbalspel.
Tot aan de fusie behoren beide clubs, de twee oudste in korfballand, tot de meest succesvolle verenigingen in Nederland. Er worden in die beginjaren vele prijzen gewonnen en in 1920 schopt DEV het zelfs tot landskampioen. Na deze glorierijke periode gaat het echter een stuk minder goed met beide verenigingen wat uiteindelijk zal leiden tot de fusie in 1930. Zowel binnen als buiten de lijnen zal de fusie een grote stap voorwaarts blijken. De nieuwe vereniging besluit de naam DTV te blijven dragen, met het verschil dat de afkorting nu echter komt te staan voor ‘De Twee Vijfjarigen'.
De nieuwe fusieclub DTV wordt al direct in haar eerste jaar kampioen van Nederland (tevens ook de laatste keer in haar bestaan) en het culturele en sociale aspect ‘als bijdrage aan de volksgezondheid' gaat een grote rol spelen binnen de vereniging; jaarfeesten, toneelvoorstellingen, lustrumvieringen en uitstapjes alom. De wedstrijden worden gespeeld op het Parkschouwburgterrein gelegen aan de Nieuwe Herengracht. In 1960 verhuist de vereniging naar sportpark Riekerhaven waar het een eigen clubhuis gaat bouwen dat overigens binnen tien jaar alweer verplaatst moet worden vanwege de uitbreiding van de luchthaven Schiphol en de ontwikkeling van de ringweg A10. (Stadsarchief Amsterdam)
Amsterdam Museum
Alle rechten voorbehouden