Priesterstola van pater Jan van Kilsdonk SJ (1917-2008), 'priester van Amsterdam', 1995 - 2007
John Coenen (ontwerper)
katoen, metaal
lengte: 160 cm; breedte: 14 cm;
schenking 2009-08
inv.nr. 113
in depot
Trefwoorden
priesterstola, stadswapen, rooms-katholicisme, homopastoraat, LGBTI+, HIV/AIDS, homoseksualiteit, Jan van Kilsdonk
textielcollectie
Zie ook
- 114 / Kazuifel van pater Jan van Kilsdonk SJ (1917-2008)
Het Archief van de Nederlandse Jezuïeten schonk deze stola in 2009 aan het Amsterdam Museum. De stola werd in 1995 bij de Amsterdamse oud-studentenpastor Jan van Kilsdonk SJ (1917-2008) omgehangen bij zijn gouden priesterfeest in de Oude Kerk. Links op de stola staat het wapen van Amsterdam en rechts het wapen van Ignatius van Loyola (1491-1556), de stichter van de rooms-katholieke Jezuïetenorde waar pater Van Kilsdonk toebehoorde. Bij de stola hebben zijn medepaters van kerk De Krijtberg aan het Singel ook het kazuifel geschonken die Van Kilsdonk bij de viering in 1995 heeft gedragen.
Jan van Kilsdonk stond bekend als een progressief pastor, omdat hij al vroeg in verzet kwam tegen de dogma’s van de Kerk over homoseksualiteit, celibaat en voorbehoedsmiddelen. Nadat pater Van Kilsdonk in 1960 geestelijk begeleider werd bij de katholieke Amsterdamse studentenvereniging Sanctus Thomas Aquinas, stichtte hij o.a. samen met Huub Oosterhuis de Amsterdamse Studentenekklesia. Toen de studentenekklesia in conflict kwam met de bisschop over de betekenis van de Eucharistie en het priesterschap bleef Van Kilsdonk solidair met hen, maar bleef lid van de jezuïetenorde en celibatair priester.
Net als de beroemde Majoor Bosshardt (1913-2007), die eveneens Amsterdam als werkterrein had, ondersteunde Jan van Kilsdonk veel maatschappelijke verschoppelingen. Hij was vooral een grote steun en toeverlaat voor veel homo’s die worstelden met hun identiteit, inclusief hun ouders. Vanaf de jaren tachtig van de 20ste eeuw heeft hij veel aids-patiënten begeleid in hun laatste levensjaren. Van Kilsdonk ontving verschillende onderscheidingen, o.a. in 2006 het eerste Roze Lieverdje van RozeLinks, de homogroep van GroenLinks, voor zijn verdiensten voor seksuele diversiteit en homo-emancipatie. ( Maarten Jansen)
Amsterdam Museum
Alle rechten voorbehouden