opschrift l.o.: SAKrauszf
opschrift verso r o: 21 (omcirkeld)
inv.nr. TA 18403 in depot
Trefwoorden
42745
Catalogus tekeningen AHM 1999
Simon Andreas Krausz (1760-1825) kwam uit Den Haag en werd daar kunstschilder. Zijn werk, waarop voornamelijk landschappen, koeien en genrevoorstellingen te zien zijn, verkocht in zowel binnen- als buitenland. Zijn tekeningen doen volledig anders aan dan die van andere kunstenaars uit zijn tijd. In een periode waarin kalmte, harmonie en een strakke lijnvoering ten zeerste werden gewaardeerd, zijn de tekeningen van Krausz spontaan, snel en grof. Reeds in 1855 schreef biograaf Johannes Immerzeel dat hij werkte op een “bijzonder eigene en kenbare wijze, (…) met sterke, dikwijks smakelooze effecten.”
Deze tekening, een genrevoorstelling getiteld Bij de boerderij, is een snelle schets van vier figuren naast een boerderij. Om hen heen lopen kippen, één van de jongens melkt een geit en in de hoek slaapt een zwaar gestileerd hondje naast zijn hok. Dit alles is met krasserige penstreken getekend, details zijn weggelaten. Hoewel delen van het oeuvre van Krausz haast moderner lijken dan ze zijn, blijkt uit dit werk dat hij ook waardering voor zeventiende-eeuwse meesters moet hebben gehad. Zo lijkt de compositie, met een groep figuren onder een overkapping, op werken van Adriaen van Ostade (1610-1685), met wiens werk dat van Krausz vaker wordt vergeleken. De mate van schetsmatigheid doet denken aan die op tekeningen van Rembrandt (1606-1669), bijvoorbeeld bij de bomen op de achtergrond, of het hondje rechts (een vergelijkbaar hondje is te zien op een tekening door Rembrandt in de collectie van het Amsterdam Museum, inv. nr. TA 10281. Het is duidelijk dat Rembrandt hier meer vaardigheid in had). Hoewel het werk geen directe kopie is van een zeventiende-eeuwse voorstelling, en ook niet in alles overeenkomt met het werk uit die periode, zal Simon Andreas Krausz zich met een werk als dit waarschijnlijk wel degelijk in een traditie willen plaatsen. Kunst uit deze periode werd immers ontzettend gewaardeerd in zijn eigen tijd, en het is bekend dat Krausz zichzelf hoog in het vaandel had staan – Immerzeel weet te vertellen dat hij zijn werken nog wel eens voor veel te hoge bedragen te koop wist te zetten.
De schetsmatige uitvoering van deze tekening onderscheidt het werk van dat van veel andere tekenaars in de late achttiende- en vroege negentiende eeuw, bij wie de nette lijnvoering en haast schilderachtige manier van tekenen overheerste.
( Nina Reid)