opschrift bovenzijde doek, over drie regels verdeeld: IHN-alfabet
: Het eerste alfabet op deze doek is opgebouwd naar moeilijkheidsgraad. Eerst leerden de meisjes de stokletters borduren de I H N M J L T F E P B R K en D, als ze dat onder de knie hadden kwam de volgende uitdaging, de zogenaamde schuine letters A V W X Y en Z en ten slotte de ronde U C G O Q en S. Practice makes progress. Daarna volgde vaak het ABC in gebruikelijke volgorde.
opschrift onderzijde doek, vierde regel: cijferreeks 1 t/m 0
opschrift onderzijde doek, regel 5: M.J. ADRICHEM: naam van borduurster
opschrift onderzijde doek, regel 6 en 7: BEVERWIJK / O.L. School 3: locatie en naam onderwijsinstituut
opschrift onderste regel: 1936: jaartal voltooiing doek
Maria Johanna Adrichem werd in 1927 geboren, vermoedelijk in Beverwijk waar ze de openbare lagere school bezocht. Daar werd met dit Rodeschoollapje uit 1936, dat 24 bij 24 cm meet, de basis gelegd voor een creatief leven. In 1943 behaalde ze haar diploma aan de modevakschool ‘d Elegante in Velzen-Noord. Ze woonde nog in Beverwijk, maar deed eindexamen in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was textiel schaars. Kleding werd zoveel mogelijk hergebruikt en gerepareerd. Maria maakte haar kledingstukken voor haar eindexamen uit papier. Kort na de oorlog werd haar huwelijk aangekondigd in de IJmuider Courant. Ze trouwde op 20 augustus 1949 in Beverwijk met de heer D. Zuijderduin, met wie ze twee zonen kreeg. Haar kwaliteiten als naaister kon ze inzetten om haar gezin te onderhouden. Rodeschoollapjes werden vanaf 1870 tot ver in de twintigste eeuw op school tijdens het handwerkonderwijs gemaakt. Ze danken hun naam aan het feit dat er met rood garen werd geborduurd op een wit katoenen doek met rode randen. Naast letters, cijfers en sierrandjes werden er soms ook kleine motiefjes aan toegevoegd. De herkomst van dit soort lapjes is doorgaans makkelijk te achterhalen doordat veel meisjes hun naam, hun woonplaats en de naam van de school erop achterlieten. Het gebruikte alfabet lijkt ongewoon. Niets is minder waar. Het is opgebouwd naar moeilijkheidsgraad. Eerst leerden de meisjes de stokletters borduren de I H N M J L T F E P B R K en D, als ze dat onder de knie hadden kwam de volgende uitdaging, de zogenaamde schuine letters A V W X Y en Z en ten slotte de ronde U C G O Q en S. (Suzette van 't Hof)
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 20e en 21e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.