signatuur op één der vlaggen op het voorste schip: VROOM
datering op grote vlag aan achtersteven: 1627
aankoop 1942
inv.nr. SA 865 in depot
Tamelijk woelige zee met rechts, op vooruitstekende rotspunt een burcht. Op de voorgrond, als dominerend element, een driemaster, de statenvlag in de top, de vlag met het Amsterdamse wapen op de steven. Veel scheepsvolk op het dek. Links van het schil een bruinvis. Meer op de achtergrond nog een drietal zeilschepen; rechts een groot schip.
Heette tot dusver een werk van Cornelis Hendricksz Vroom (1591-1661). Deze heeft echter geen zeestukken geschilderd. Bedoeld zal zijn zijn vader, Hendrick Cornelisz. Vroom. De oude Vroom schilderde zeeslagen en voor een herkenbare havenstad varende schepen, zelden "pure" marines. Ons schilderij lijkt er wel een te zijn. Een repliek van/variant op ons schilderij is: vlg. Londen (Christie), 19 november 1937, nr. 9; p., 35 x 56 cm, als A. Willaerts; nu Greenwich, National Maritime Museum; door E.C. Palmer, die een signatuur vond, op naam van Vroom gebracht (foto en not. op RKD).
Een rotsachtig eiland dat terzijde de open horizon afsluit, vond ik bij Vroom verder slechts op een schilderij in de kunsthandel (BOL, afb. 8) en op een gemerkt schilderij van zijn hand in het Historisch Scheepvaartmuseum te Amsterdam, dat 1628 gedateerd is (tent. La vie en Hollande .., Musée des Arts décoratifs, Parijs 1967, cat.nr. 363, met afb.). Mogelijk stamt ons stuk uit dezelfde tijd. ( Albert Blankert)