Tentoonstellingstekst
Vertegenwoordigers uit Oost en West brengen hulde aan de Stedemaagd van Amsterdam met de aanbieding van kostbare producten. Amsterdam is afgebeeld als de Stedenmaagd. Haar hand rust op de wereldbol, een teken van macht. Mercurius, de Romeinse god van de handel, kroont haar met een lauwerkrans. Onder handbereik heeft zij Chinees porselein, ivoor, parels, zijden stoffen en rollen tabak. Gerard de Lairesse was afkomstig uit Luik en vestigde zich in 1665 in Amsterdam. Zijn internationaal georiënteerde, classicistische stijl bezorgde hem vele opdrachten. Het is niet bekend voor wie dit schilderij is vervaardigd. Gezien de compositie en het formaat was het waarschijnlijk bedoeld om tegen een schouw te worden gehangen.
Tentoonstellingstekst
Amsterdam werd vaak afgebeeld als een vrouw: de Stedemaagd. Zij symboliseerde de welvaart en de macht van de stad. Op dit schilderij houdt zij haar hand op de wereldbol waarmee ze wil zeggen: ik beheers de wereldhandel. Mercurius, de Romeinse god van de handel kroont haar met een lauwerkrans. Als huldeblijk ontvangt de Stedemaagd van verschillende volkeren goederen zoals Chinees porselein, ivoor, paarlen, zijden stoffen en rollen tabak. De vrouw rechts, met een kompas om haar hals, stelt 'de goede vaart'voor. Ze houdt een Jacobsstaf vast. Daarmee maten zeelieden de hoogte van de hemellichamen. Uit die hoogte konden ze weer berekenen op welke geografische breedte ze zich bevonden.
Allegorie op de welvaart van Amsterdam, ca. 1675
Gerard de Lairesse (1640-1711)
Amsterdam is afgebeeld als de Stedenmaagd. Haar hand rust op de wereldbol, een teken van macht. Mercurius, de Romeinse god van de handel, kroont haar met een lauwerkrans. Onder handbereik heeft zij Chinees porselein, ivoor, parels, zijden stoffen en rollen tabak. Vertegenwoordigers uit Oost en West brengen haar hulde met de aanbieding van kostbare producten. De kunstenaar Gerard de Lairesse was afkomstig uit Luik en vestigde zich in 1665 in Amsterdam. Zijn internationaal georiënteerde, classicistische stijl bezorgde hem vele opdrachten. Het is niet bekend voor wie dit schilderij is vervaardigd. Gezien de compositie en het formaat was het waarschijnlijk bedoeld om tegen een schouw te worden gehangen.