Tentoonstellingstekst
Gerrit Berckheyde schilderde in Amsterdam vooral stadsgezichten waarop nieuwbouw was te zien. Vanaf de Grimburgwal heeft hij het uitzicht langs de gracht vastgelegd. Prominent in beeld is rechts het Oudezijds Herenlogement afgebeeld. In deze herberg, ontworpen door Philips Vingboons in 1647, werden de voorname gasten van de stad ondergebracht. Ernaast de trapgevel van het pakhuis Het wapen van Amsterdam. Het complex werd in 1876 afgebroken om plaats te maken voor de uitbreiding van het Binnengasthuis. Het toegangspoortje van het logement bevindt zich tegenwoordig in de gevel van Keizersgracht 365. Links is het nog bestaande Huis aan de drie Grachten uit 1609 te zien. Het poortje in de verte gaf toegang tot het Sint Pietersgasthuis. ( Norbert Middelkoop)
Catalogus AHM 1975/'79
Een tweede exemplaar, van dezelfde grootte, eveneens op paneel en eveneens rechts onder voluit gemerkt is nawijsbaar in de kunsthandel en in Nederlandse particuliere collecties tussen 1926 en 1960 (zie cat. tent. Verzameling De Geus van den Heuvel, Gemeentemuseum, Arnhem 1960, cat.nr. 5, met nadere gegevens, afb. 72; foto op RKD). Op dat stuk verschillen slechts de boten en de figuurtjes met die op het onze.
Vanuit het water van de Grim kijkt men in oostelijke richting. De grote gevel rechts dateert van 1647, toen Philips Vingboons (1608-1688) de huizen daar verbouwde tot Oudezijdsherenlogement. Hier bracht de stad haar voorname gasten onder. Als die er niet waren, werden er veilingen gehouden. Het gebouw werd gesloopt in 1876. Het poortje werd toen overgebracht naar Keizersgracht 365, waar het nog aanwezig is. Rechts van het logement het pakhuis “Het wapen van Amsterdam”, gebouwd na 1628 (zie: M. Révész-Alexander, Die Alten Lagerhäuser Amsterdams, ’s-Gravenhage 1928, 19542, blz. 70). De linker brug ligt over de Oudezijdsvoorburgwal. Achter de brug in het midden, die toegang geeft tot het Herenlogement, ziet men het Gasthuis aan de Gasthuissloot, die links aansluit op de Oudezijdsachterburgwal. Het huis geheel links staat aldus terecht bekend als het “Huis aan de drie Grachten”. Het dateert uit 1609. De gebouwen op de achtergrond behoorden tot het St. Pietersgasthuis. Het poortje, dat uit 1603 dateerde, heeft in 1732 zijn tegenwoordig uiterlijk gekregen. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
Het brede huis rechts is het Oudezijds Herenlogement, waar voorname gasten van de stad werden ondergebracht. Ook werden er veilingen gehouden. De gevel dateert van 1647 en is door de architect Philip Vingboons ontworpen. Het gebouw werd in 1876 gesloopt.
Rechts van het logement het pakhuis 'Het wapen van Amsterdam'. Geheel links het nog bestaande 'Huis aan de drie grachten', dat uit 1609 dateert. Op de achtergrond gebouwen van het Sint-Pietersgasthuis.
Gerrit Berckheyde legde zich toe op het schilderen van stadsgezichten, waarbij vooral de belangrijke gebouwen en huizen zijn aandacht hadden. Hij woonde in Haarlem, maar hij heeft ook andere steden, vooral Amsterdam en Den Haag, veelvuldig in beeld gebracht.
Tentoonstellingstekst
Wie logeert waar in Amsterdam? Kapitaalkrachtige mensen verblijven in het gebouw rechts, het Oudezijds Herenlogement. Eenvoudige reizigers, zoals zeelieden, zoeken een goedkope herberg, maar als ze ziek zijn kunnen ze terecht in het Binnengasthuis. De poort in het midden leidt daar naartoe.