De graficus en schilder Willem Witsen was jarenlang met Breitner bevriend. Zijn gegoede afkomst stelde hem in staat om kunstbroeders te ondersteunen. Witsens huis aan het Oosterpark fungeerde jarenlang als ontmoetingsplaats van vernieuwingsgezinde kunstenaars. Zowel Breitner als Israels hebben er hun atelier gehad. Vanaf de late jaren ’80 zocht Witsen zijn onderwerpen steeds meer in de stad. Zowel in zijn etsen als in zijn schilderijen benadrukte hij de verstilde schoonheid van oud-Amsterdam. Anders dan bij Breitner was voor hem de menselijke aanwezigheid van ondergeschikt belang. Vanaf 1911 maakte Witsen gebruik van een drijvend atelier. Het uitzicht op het Oude Beurspleintje is gezien vanaf het nog ongedempte Rokin. Het werd door Witsen vastgelegd in dit schilderij en in een ets uit 1912. De sloop in dat jaar van de huizenrij tussen het Rokin en de Dam vormde mogelijk de aanleiding tot deze winterse impressie.
Tentoonstellingstekst
Vanaf de late jaren tachtig zocht Witsen zijn onderwerpen steeds meer in de stad. Zowel in zijn etsen als in zijn schilderijen benadrukte hij de verstilde schoonheid van oud-Amsterdam. Anders dan bij Breitner was voor hem de menselijke aanwezigheid van ondergeschikt belang.
Vanaf 1911 maakte Witsen gebruik van een drijvend atelier. Het uitzicht op het Oude Beurspleintje is gezien vanaf het nog ongedempte Rokin. Het werd door Witsen vastgelegd in dit schilderij en in een ets uit 1912. De sloop in dat jaar van de huizenrij tussen het Rokin en de Dam vormde mogelijk de aanleiding tot deze winterse impressie.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Amsterdam Museum