hoogte z/lijst: 77 cm; breedte z/lijst: 110 cm; hoogte met lijst: 92 cm; breedte met lijst: 126 cm; dikte met lijst: 10 cm;
datering Op de witte baan van de vlag op de sloep rechts: 16 99: tussen de 16 en de 99 VOC met een A erboven
: A staat voor Amsterdamse afdeling van de Verenigde Oostindische Compagnie
bruikleen 1977-10-05
inv.nr. SB 5820 te zien in Amsterdam Museum aan de Amstel
Gezicht op een scheepswerf. Links wordt een gekrengd schip opgekalefaterd. Rechts vuurt een schip een salvo, op het water enkele sloepen, één voert een vlag met monogram. Achter de gebouwen staan enkele molens en palmen.Op het schilderij zijn kanonnen zichtbaar en op de kade staan hijskranen.
Herkomst
Veiling C.J. Coppes van Hasselt, Amsterdam, 20 april 1880, aan het Rijksmuseum; bruikleen van Rijksmuseum, 1975
Op het eiland Onrust, vlakbij Batavia (het tegenwoordige Jakarta), lag een scheepswerf van de VOC. Hier werden de retourschepen en de schepen van de Aziatische vloot gerepareerd. Op het schilderij zijn de kanonnen zichtbaar die deze werf moesten beschermen. Op de kade staan hijskranen en op de achtergrond zijn twee houtzaagmolens te zien. Links wordt een schip gekrengd, dat wil zeggen op haar zij gelegd voor herstel.
De VOC ontwikkelde zich tot de grootste handelsorganisatie ter wereld. Naast het alleenrecht op de handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop, had de Compagnie ook vrijwel onbeperkte militaire en bestuurlijke macht in grote delen van Azië. De hoogste macht was in handen van de gouverneur-generaal in Batavia.
Dit gezicht op de bedrijvigheid op het eiland 'Onrust' werd in 1699 door een onbekende schilder gemaakt. Het eiland was in de 17e en 18e eeuw het bestuurlijk, commerciëel en militair centrum van het Aziatisch bedrijf van de Verenigde Oostindische Compagnie. Links wordt een schip ' gekalefaterd' en op het eiland zelf zijn de beide zaagmolens goed te zien.
Tentoonstellingstekst
Op het eiland Onrust was de belangrijkste reparatie-werf van de VOC in Azië gevestigd.
In de loop van de 17de eeuw was Onrust een groot industriëel complex geworden. Alle retourschepen en de schepen van de Aziatische vloot werden hier gerepareerd. Op het schilderij zijn twee windmolens zichtbaar: houtzaagmolens die boomstammen tot balken en planken verzaagden. Rechts ligt een scheefgetrokken Oostindiëvaarder. De scheepshuid wordt schoongemaakt en weer dicht gebreeuwd. Daarnaast is een klein haventje zichtbaar. Daar meerde onder andere de speciale waterschuit af, die dagelijks vers water aanvoerde uit Batavia. Batavia (nu Jakarta) was de hoofdplaats van het VOC-handelsimperium in Azië. De vlag op de sloep rechts draagt het monogram van de Amsterdamse kamer (A) van de VOC.
Tentoonstellingstekst
De VOC ontwikkelde zich tot de grootste handelsorganisatie ter wereld. Niet alleen bezat zij het alleenrecht op de handel ten oosten van Kaap de Goede Hoop, zij had ook vrijwel onbeperkte militaire en bestuurlijke macht in grote delen van Azië. De hoogste macht was in handen van de gouverneur-generaal in Batavia, het huidige Jakarta. Dicht daarbij, op het eiland Onrust, lag een scheepswerf van de VOC. Op het schilderij zijn de kanonnen zichtbaar die deze werf moesten beschermen. Op de kade staan hijskranen en op de achtergrond zijn twee houtzaagmolens te zien. Links wordt een schip gekrengd, dat wil zeggen op zijn zij gelegd voor herstel. De vlag op de sloep rechts draagt het monogram van de Amsterdamse kamer (A) van de VOC.