Banier bij angisa, 2013
onbekend
katoen, stijfsel
hoogte: 22.0 cm; breedte: 21.0 cm; diepte: 39.0 cm;
overdracht 2021-12-15
inv.nr. 7201.2
in depot
Banier uit de expositie 'De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw'.
Trefwoorden
tentoonstellingsmateriaal, slavernijverleden, Suriname, winti, koloniale geschiedenis, Marian Markelo
documentencollectie
- 7201.1/2 / Angisa en banier
Op 1 juli 2013 was het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en de Antillen afgeschaft is. Vanuit Nederland werden de slavenhandel en het bestuur van de koloniën georganiseerd. Amsterdam speelde daarbij een grote rol. Het Amsterdam Museum wilde graag bijdragen aan het zichtbaarder maken van de wat verborgen relatie tussen de stad en het slavernijverleden.
Vanaf 5 juni liep door de tentoonstelling 'De Gouden Eeuw' een spoor met teksten, beelden en uitspraken over deze zwarte bladzijde. De vorm van de interventie is bedacht door conservator Annemarie de Wildt in samenwerking met Bureau Opera.
De interventie over het Amsterdamse slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden is gemaakt samen met een aantal nazaten van tot slaaf gemaakten die met conservator Annemarie de Wildt door de tentoonstelling De Gouden Eeuw liepen en commentaar gaven op de beelden en teksten in die tentoonstelling. Ze vertelden wat deze beelden nu voor hen betekenen en welke emoties ze oproepen. Hun uitspraken werden, samen met een portretfoto, gedrukt op banieren die in elke zaal van de Gouden Eeuw tentoonstelling hingen, voorzien van een angisa gevouwen in het model 'Let them talk'. Marian Markelo, ook bekend als wintipriesteres Nana Efuah Mensa zei bij het zien van schilderijen van grachtenpanden: “Als ik langs de grachten loop zeg ik wel eens: ik ben ook een beetje eigenaar van dit pand, want mijn voorouders hebben er hard voor gewerkt. Onbetaalde arbeid”. ( Annemarie de Wildt)
Amsterdam Museum
Alle rechten voorbehouden