Tentoonstellingstekst
Dit wapen is vermoedelijk afkomstig uit het in 1647 gebouwde Raffineer- of Stadssalpeterhuis, dat stond op de hoek Palmgracht / Lijnbaansgracht. Salpeter werd gebruikt voor het maken van buskruit en kwam uit Zuid-Amerika, China, India en Spanje. Amsterdam was een belangrijke handelsmarkt en stapelplaats voor salpeter.
De kruisen hebben de vorm van het cijferteken X, aan zo’n kruis zou apostel Andreas de marteldood zijn gestorven. Er werd wel eens gezegd dat de drie kruisen staan voor de drie vijanden van het oude Amsterdam: water, vuur en pest. Maar, hoe jammer ook, een deugdelijke uitleg over de herkomst en betekenis van deze kruisen is er niet. In 1489 kreeg Amsterdam van Maximiliaan van Oostenrijk het recht de koningskroon boven zijn wapen te plaatsen, als dank voor financiële en militaire steun. Toen Maximiliaan tot keizer werd gekroond, veranderde de koningskroon in een keizerskroon. De Amsterdammers waren hier erg trots op en plaatsten de kroon zelfs op de toren van de Westerkerk. ( Jacqueline Grandjean)
Catalogus beelden AHM 1995
het stadswapen is vermoedelijk afkomstig uit het in 1647 gebouwde Raffineer- of Stadssalpeterhuis. In het gebouw, dat op de hoek van de Palmgracht met de Lijnbaansgracht stond, werd salpeter geraffineerd voor de vervaardiging van buskruit. Het salpeterhuis werd in de 19de eeuw gesloopt. Een in steen gehouwen stadswapen met het opschrift ''T Reeffeneerhuis' is in een der buitenmuren van het Rijksmuseum ingemetseld.
Dit stadswapen is waarschijnlijk afkomstig uit het in 1647 gebouwde Raffineer- of Stadssalpeterhuis. In dit huis werd van salpeter buskruit gemaakt. Al eind 13e eeuw had Amsterdam zijn eigen wapen: een rood bord met een zwarte, verticale band met daarop drie witte kruizen. In 1489 kreeg Amsterdam het recht van Maximiliaan van Oostenrijk om een koningskroon boven het stadswapen te plaatsen als dank voor de financiële en militaire steun die de stad aan de koning had verleend. Toen Maximiliaan keizer werd, werd de koningskroon vervangen door een keizerskroon. ( Quirine van Aerts)
Dit stadswapen is waarschijnlijk afkomstig uit het in 1647 gebouwde en in de 19e eeuw afgebroken Raffineer- of Stadssalpeterhuis, waarin van salpeter buiskruit werd gemaakt. Amsterdam had een belangrijke plaats op de handelsmarkt en stapelplaats voor salpeter. Het stadswapen toont het oorspronkelijke wapen van Amsterdam dat eind 13e eeuw werd ontworpen; een rood bord met drie kruizen op een zwarte, verticale band. De betekenis van de kruizen is onbekend; mogelijk stellen de kruizen Andreaskruizen voor of symboliseren ze de drie grootste vijanden van de stad; water, vuur en de pest. De keizerskroon boven het wapen kent ook zijn geschiedenis; in 1489 krijgt Amsterdam het recht van Maximiliaan van Oostenrijk om een koningskroon boven het stadswapen te plaatsen als dank voor de financiële en militaire steun die de stad aan de koning had verleend. Toen Maximiliaan keizer werd, werd de koningskroon vervangen voor een keizerskroon.
Eind 13e eeuw kreeg Amsterdam zijn eigen wapen; een rood bord met een verticale, zwarte streep met daarop drie kruizen. Er wordt gesuggereerd dat de kruizen ofwel Andreaskruizen zijn ofwel symbolen voor de grootste vijanden van de stad; water, vuur en de pest. In 1489 gaf Maximiliaan van Oostenrijk de Amsterdammers het recht om een koningskroon boven het stadswapen te plaatsen als dank voor de financiële en militaire steun die de stad aan de koning had verleend. Toen Maximiliaan tot keizer werd gekroond, veranderde de koningskroon in een keizerskroon. Dit stadswapen is overal zichtbaar in de stad. Het stadswapen dat u hier ziet, is waarschijnlijk afkomstig uit het Raffineer- of Stadssalpeterhuis, dat in 1647 werd gebouwd en in de 19e eeuw werd afgebroken. In het huis werd van salpeter buskruit gemaakt dat afkomstig was uit Zuid-Amerika, China, India en Spanje. Amsterdam nam een belangrijke plaats in in de handelsmarkt en stapelplaats voor salpeter.