Namaakvergunning met gemeentelogo waarmee Frank de Ruwe (echte naam) aan Streetart Frankey toestemming geeft een street art-werk te plaatsen aan de gevel van de Stadsschouwburg.
Bij het aanbrengen van zijn street art-interventies in de openbare ruimte doet Frank de Ruwe, a.k.a. Streetart Frankey, zich vaak voor als iemand van de gemeente. Hij bakent zijn werkterrein af met oranje verkeerspylonen en trekt een oranje jas aan met reflecterende strepen. Een samenwerking met het Amsterdamse bedrijf Go Frank (in sustainable and fair fashion) leidde in 2019 tot deze omkeerbare jas, met camouflage print aan de ene en oranje stof met reflectiestrepen aan de andere kant.
In de herfst van 2021 brengt Go Frank een limited edition uit van de jas. Streetart Frankey krijgt een nieuwe jas en het originele eerste exemplaar – met sporen van lijmresten en verfspetters – wordt opgenomen in de collectie van het Amsterdam Museum. Het museum documenteert ook het door Frank zelf vervaardigde document met de (verzonnen) afdeling Gemeente Amsterdam Straatkunst, waarmee Frank de Ruwe aan Streetart Frankey toestemming geeft street art te plaatsen aan de gevel van de schouwburg op het Leidseplein. Deze actie is gefilmd waarbij Streetart Frankey ook vertelt over zijn werkwijze, het document van de gemeente en de ‘wegwerkersjas’. Jas en documentatie vormen zo een aanvulling op de street art (gerelateerde) collectie van het Amsterdam Museum. De invalshoek van de 'pseudo-gemeentewerker' is interessant in relatie tot de vraag wie recht heeft op de openbare ruimte van de stad.
De straatinterventies zijn elke week te zien in de zaterdagbijlage van Het Parool en op het Instagram account van Streetart Frankey: https://www.instagram.com/streetartfrankey/?hl=nl. ( Annemarie de Wildt)