opschrift kelk: HS: op vier broodjes
: Huiszitten Aalmoezeniershuis
pontilmerk binnenzijde deksel/onderzijde voet
oud stadsbezit 1873
inv.nr. KA 5445 in depot
Helder kleurloos glas. Gewelfde voet. Stam met drie knopen, luchtbel en dubbele rij luchtbellen. Conische kelk met verdikte basis en luchtbel. Op kelk een vrouwenfiguur en putti, een mand met broden en krakelingen uitstortend, de Weldadigheid en de brooduitdeling aan de behoeftigen symboliserend. Op vier broden de initialen HS. Hierboven een bazuin blazende putto met korenschoven. Op andere zijde zes gekroonde familiewapens van de regenten van het Nieuwezijds Huiszittenhuis. Gewelfd deksel en samengestelde knop waarin luchtbellen. Rondom deksel gestileerde bladmotieven. Gepolijste details.
Op de kelk een vrouwenfiguur en putti die een mand met broden en krakelingen uitdelen. Zij symboliseren de Weldadigheid en de brooduitdeling aan de behoeftigen. Op vier broden de initialen HS. Hierboven een bazuin blazende putto met korenschoven. Op andere zijde zes gekroonde familiewapens van de regenten van het Nieuwezijds Huiszittenhuis.
De letters HS op de broden verwijzen naar het Huiszitten Aalmoezeniershuis. Er waren in de zeventiende en achttiende eeuw twee Huiszittenhuizen: stedelijke kantoren die steun verleenden aan buiten instellingen verblijvende behoeftigen. E‚n was gevestigd aan de Oude Zijde en ‚‚n aan de Nieuwe Zijde van de stad. De bijstand bestond uit uitdelingen van brood, boter, kaas en turf. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
Het glas is te dateren aan het aan- en aftreden van de regenten Vermeeren en Uylenberg Jansz. in 1731 en 1732. Jacobus Uylenberg Jansz. (1651?-1732; regent 1708-1732), Barend Haan (1654-1741; regent 1708-1741), Coenraad van Son (1691-1751; regent 1722-1732), mr Richard Karsseboom (1699-1763; regent 1731-1739). De letters HS op de broden verwijzen naar het Huiszitten Aalmoezeniershuis. Er waren in de zeventiende en achttiende eeuw twee Huiszittenhuizen, stedelijke kantoren die steun verleenden aan buiten instellingen verblijvende behoeftigen, één aan de Oude Zijde en één aan de Nieuwe Zijde van de stad. De bijstand bestond uit uitdelingen van brood, boter, kaas en turf. Zie voor wapens: Rolland/Rietstap 1967, dl 3 plaat CXXVIII (Haan ?); dl 5 plaat CCCXXIV (Van Son); dl 3 plaat CCXCVI (Karsseboom); dl 5 plaat CCCXVI (Slicher); dl 6 plaat XCVII (Vermeeren ?). ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Radgravure met putti, manden met broden uitstortend, alsmede de wapens van de regenten van het Huiszittenhuis.