Tentoonstellingstekst
Illuminatieprenten, 1795
In januari 1795 werd het oude regime verjaagd, met behulp van de Franse revolutionaire troepen, die de Republiek binnenvielen. De revolutie in Nederland verliep zonder bloedvergieten en wordt daarom wel de ‘fluwelen revolutie’ genoemd.
Op 19 juni 1795 waren op 15 plaatsen in Amsterdam versierde bouwsels opgericht met zinnebeeldige en historische voorstellingen. Dit ter ere van de installatie van de eerste gekozen volksvertegenwoordigers in Amsterdam en de alliantie gesloten tussen de Franse Republiek en Nederland, nu de Bataafse Republiek geheten.
De bouwsels waren een vorm van politieke propaganda. ‘s Avonds zouden ze verlicht worden, maar door het slechte weer werden veel olielampjes uitgeblazen.
De drie hier getoonde illuminatieprenten komen uit een serie van 15 ingekleurde gravures. ( Lodewijk Wagenaar)
Tentoonstellingstekst
Symbool van het stadhouderschap was de Oranjeboom.
Op deze illuminatie werd het vellen van de Oranjeboom afgebeeld en bezongen: ‘Daar ligt de Oranjeboom, wiens al te wrange vruchten, De vrijheid van ons land zo dikwerf deeden zuchten; Hij ligt in ‘t eind geveld, die rotsche oranjestam; Daar Frank en Belg vereend, zijn wortels uit gaan roeien; Zal ras ons Vaderland met d’ouden luister bloejen! Verheug u in dit heil, o machtig Amsteldam’. ( Lodewijk Wagenaar)