Tentoonstellingstekst
Illuminatieprenten, 1795
In januari 1795 werd het oude regime verjaagd, met behulp van de Franse revolutionaire troepen, die de Republiek binnenvielen. De revolutie in Nederland verliep zonder bloedvergieten en wordt daarom wel de ‘fluwelen revolutie’ genoemd.
Op 19 juni 1795 waren op 15 plaatsen in Amsterdam versierde bouwsels opgericht met zinnebeeldige en historische voorstellingen. Dit ter ere van de installatie van de eerste gekozen volksvertegenwoordigers in Amsterdam en de alliantie gesloten tussen de Franse Republiek en Nederland, nu de Bataafse Republiek geheten.
De bouwsels waren een vorm van politieke propaganda. ‘s Avonds zouden ze verlicht worden, maar door het slechte weer werden veel olielampjes uitgeblazen.
De drie hier getoonde illuminatieprenten komen uit een serie van 15 ingekleurde gravures. ( Lodewijk Wagenaar)
Tentoonstellingstekst
De titel van deze decoratie verwijst naar de Patriotse mythe en het ideaal van het Vrije Bataafse volk, dat in vrijheid zijn eigen leider kiest en zich door bewapening tegen onderdrukking beschermd.
Links wappert de Nederlandse driekleur, met ervoor op zijn hurken een Nederlandse matroos. Rechts de Franse vlag met een Franse gardist. In de poort dragen Hollandse matrozen en Franse gardisten het beeld der vrijheid, op een schild, zoals de oude Franken en de Batavieren hun leiders volgens de Bataafse mythe droegen. De tekst luidt: ‘onze eendragt is eene onverwinnelyke sterkte’. ( Lodewijk Wagenaar)