Helder kleurloos, grijs getint glas. Licht conische voet met omgeslagen rand. Basisschijf. Holle balusterstam met drie schijven. Cilindrische kelk met afgeronde basis. Op kelk twee gekroonde wapens van de Zeven Verenigde Provinciën, het ene geflankeerd door leeuwen, het andere door wapentrofeeën. Tussen de wapens een vrouwenfiguur met lans waarop vrijheidshoed, de Nederlandse maagd symboliserend, tussen krijgstrofeeën. Op andere zijde twee tot een krans gebonden olijftakken rond een zon, waaronder kroon en scepter op kussen. Gewelfd deksel met samengestelde knop. Rondom deksel rand met bijeengebonden eiken-, oranje- en lauwertakken.
In het glas zijn twee gekroonde wapens van de Zeven Verenigde Provinciën gegraveerd. Mogelijk zijn ze een verwijzing naar de kroning van stadhouder Willem III (1650-1702) tot koning van Engeland in 1689. ( Laura van Hasselt)
Op de kelk twee gekroonde wapens van de Zeven Verenigde Provinci‰n, het ene geflankeerd door leeuwen, het andere door wapentrofee‰n. Tussen de wapens de Nederlandse maagd, een vrouwenfiguur met lans waarop vrijheidshoed. Op de andere zijde een kroon en een scepter op kussen.
De gravering heeft mogelijk betrekking op de kroning van stadhouder Willem III (1650-1702) tot koning van Engeland in 1689. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
De gravering heeft mogelijk betrekking op de kroning van stadhouder Willem III (1650-1702) tot koning van Engeland in 1689. Het Rijksmuseum te Amsterdam en het Haags Gemeentemuseum bezitten soortgelijke kelkglazen, echter met afwijkende graveringen en zonder deksel (Ritsema van Eck 1995, p. 179 nr 185 afb.; Catalogus 1962, p. 83 nr 133). ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Radgravure met de wapens van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, alsmede attributen die verwijzen naar de kroning van stadhouder Willem III (1650-1702) tot koning van Engeland in 1689.