Helder kleurloos glas. Conische voet. Zeshoekige balusterstam met twee knopen. Conische kelk. Voet, stam en basis kelk in facetten geslepen. Op kelk twee putti op een wolk. Rechts een zittende putto, de ander een glas wijn aanreikend. Boven de voorstelling een tekstlint met het opschrift: VRIENDSCHAP.
Herkomst
Wed. C. le Maitre en Zoon; dhr. Bikker, 13 januari 1777; Leden van den Saturdagsche Krans, Amsterdam, 1786; Six van Wimmenum, Erven van Jhr.Ir. J.C.; Amsterdam Museum, 10-01-1983.
De Saturdagse Krans was een in 1718 opgericht deftig clubje van Amsterdamse stadsregenten. Gedurende de wintermaanden bestond er nauwelijks gelegenheid in de stad voor beschaafd vermaak of ontspanning buitenshuis. Het herenkransje, vanaf medio november tot en met eind maart, was een mooi excuus voor de regenten om per toerbeurt gezellig én deftig bij elkaar thuis te gaan dineren. Daarbij hoorde natuurlijk ook een glaasje wijn of twee - misschien wel meer. Een van de plechtigheden hierbij was het leegdrinken van de 'Hensbeker', als symbolisch gebaar van vriendschap, trouw en saamhorigheid. Hensbekers waren chique glazen, door bekwame graveurs versierd met passende teksten en afbeeldingen. ( Maarten Jansen)
Catalogus glas AHM 1998
Afgebeeld zijn twee putti op een wolk. Rechts een zittende putto, de ander een glas wijn aanreikend. Boven de voorstelling een tekstlint met het opschrift: VRIENDSCHAP/.
Bij het glas is een rekening bewaard die als volgt luidt: April 24/ s.Hage 1786/ Geleverd Aan de Heeren Leden van de Saturdagsche Krans/ te Amsterdam./ door de Wed' 'Le Maire & Zoon/ 1 Engelse Pocaal met een geslepen steel waarop een/ Extra Fraaij gestipte Vriendschap met bijschrift is f. 42,-/ Voldaan den 1 Mey 1786/ Wed. C' Le Maitre en Zoon/. Het glas werd samen met een ander glas opgeborgen in een cederhouten kistje. Aangezien het beschreven glas te klein is voor het daartoe bestemde vak in het kistje, is het mogelijk een vervanging van een ouder exemplaar dat verloren is gegaan. ( Bert Vreeken)