waarborgteken binnenzijde deksel: A: Minervakop met letter A: keurkamer Amsterdam
gehalteteken binnenzijde deksel: leeuw tweede gehalte
meesterteken? binnenzijde deksel: MLV: letters M V L aaneen met daarboven het getal 97, in vierkant
: bron: Verantwoordelijkheidstekens 1999, nr. 53351/MLV=Martinus van Leeuwen (ca. 1795 [1830] -1866)
opschrift deksel: WILLEM JACOBUS BRANDENBURG: WILLEM JACOBUS BRANDENBURG in banderol gegraveerd
opschrift binnenzijde deksel: Als blijk van dank en welbehagen/Aan hem, wiens onvermoeide hand/Ons voor den vorst, de stad en 't land/Naar eisch de wapens leerde dragen./Zijne vrijwillige Schutters/van Maart 1848/.: Als blijk van dank en welbehagen/Aan hem, wiens onvermoeide hand/Ons voor den vorst, de stad en 't land/Naar eisch de wapens leerde dragen./Zijne vrijwillige Schutters/van Maart 1848/.
aankoop 1987-03-13
inv.nr. KA 18420 in depot
Rechthoekige doos met buikvormig gewelfde wand, geribde bodem en scharnierend deksel met duimstuk. Binnenzijde doos verguld. Op deksel een tekstlint met het gegraveerde opschrift: WILLEM JACOBUS BRANDENBURG/ binnen omranding van C-voluten en rocailles. Op wand C-voluten en bladmotieven. Binnenzijde deksel gegraveerd met het opschrift: Als blijk van dank en welbehagen/ Aan hem, wiens onvermoeide hand/ Ons voor den vorst, de stad en 't land/ Naar eisch de wapens leerde dragen./ Zijne vrijwillige Schutters/ van Maart 1848/.
De gravering op deze snuifdoos met voluten en rocailles is een vroeg voorbeeld van de neo-rococo stijl in Nederland. De begunstigde, Willem Jacobus Brandenburg, werd in 1797 in Amsterdam geboren. Ten tijde van zijn huwelijk in 1822 was hij werkzaam als kantoorklerk. De inscriptie op de doos is een verwijzing naar zijn rol bij de vrijwillige schutterij in het voorjaar van 1848. Op 24 maart van dat jaar kwamen ambachts- en werklieden op de Dam bijeen om verbetering van hun lot te bepleiten. Er braken rellen uit die door de autoriteiten met harde hand werden neergeslagen. Naar aanleiding van de gebeurtenissen meldden zich talloze burgers aan als vrijwillige handhaver van de openbare orde. Het is niet bekend welke rol Willem Brandenburg precies speelde bij de schutterij, maar hij hield er deze een zilveren snuifdoos met opdracht aan over. Zie het commentaar bij cat.nr. KA 3805. ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Anonieme pamfletten van maart 1848 riepen werklozen op zich de 24ste van die maand bij de Dam te verzamelen om het stadsbestuur om werk te vragen. De bijeenkomst liep uit op rellen. Vrijwilligers moesten de schutterij versterken. Enkelen van hen gaven deze snuifdoos aan hun oefenmeester, Willem Jacobus Brandenburg.