opschrift kelk: OLYMPISCHE/ SPELEN/ AMSTERDAM/ 1928/: tussen twee meanderranden
fabrieksmerk onderzijde voet: CK/
: C verwijst naar Ed. Cuypers, K verwijst naar H. Kannegieter, zie: Singelenberg 1985, p. 42
aankoop 1980-12-04
inv.nr. KA 18537 in depot
Helder paars glas. Licht gewelfde voet. Convex-conisch, licht ingesnoerd lichaam. Rondom lichaam twee meanderranden, waartussen het opschrift: OLYMPISCHE/ SPELEN/ AMSTERDAM/ 1928/. Op andere zijde het gekroonde stadswapen van Amsterdam gehouden door twee leeuwen, waaronder een ornamentband. Sporen van verguldsel in opschrift, wapens en ornamenten. Op onderzijde voet het etsstempel Cuypers-Kannegieter.
Rondom de beker het opschrift: OLYMPISCHE/ SPELEN/ AMSTERDAM/ 1928/. Op de andere zijde het gekroonde stadswapen van Amsterdam gehouden door twee leeuwen.
Herinneringsbeker aan de Olympische Spelen te Amsterdam in 1928. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
Herinneringsbeker aan de Olympische Spelen te Amsterdam in 1928. Zie voor etsstempel: Singelenberg-van der Meer 1985, p. 42 afb. ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Deze herinneringsbeker aan de Olympische Spelen van 1928 is gemaakt in opdracht van het NOC (Nederlands Olympisch Comité). Op 28 juli 1928 opende prins Hendrik de negende Olympiade met het nieuwe Olympisch stadion als trots middelpunt. Sport ontdeed zich in de jaren twintig van zijn elitaire karakter en werd ook voor de gewone Amsterdammers iets om plezier aan te beleven. Er ontstond daarom een groot enthousiasme toen de spelen naar Amsterdam kwamen.
De Olympische spelen vinden sinds 1896 om de vier jaar plaats, met als uitgangspunt de verbroedering van mensen over de hele wereld. Alle sportonderdelen en de huisvesting van alle spelers kwamen samen op één terrein – nu bekend als de Stadionbuurt - om zo uitdrukking te geven aan het ideaal van de spelen. De Spelen in Amsterdam trokken ruim 600.000 bezoekers en waren zowel een financieel als een sportief succes. Na 1928 heeft Amsterdam meerdere malen geprobeerd de Olympische Spelen opnieuw naar de hoofdstad te krijgen, tot nu toe echter zonder resultaat. ( Jacqueline Grandjean)