Een tegeltableau is een vlak, bestaande uit meerdere aardewerken tegels, die door een schildering één voorstelling vormen. Tegeltableaus werden vanaf de zeventiende eeuw populair, omdat ze zowel decoratief als functioneel waren. Ze boden uitkomst tegen vocht, waar huisjes langs grachten en kanalen nogal eens last van hadden, en waren gemakkelijk schoon te houden. Daarnaast zorgden de uit Italië afkomstige vormen, kleuren en motieven voor een vrolijke aanblik rond de haard of in de gang. In de periode van de Jugendstil (ca. 1900) leefde de aandacht voor tegeltableaus opnieuw op. Families en bedrijven die het zich konden veroorloven, lieten wanden, gevels en portieken versieren met tegeltableaus in Art Nouveau stijl. Ook voor jubilea en andere feestelijke gelegenheden werden soms tegeltableaus vervaardigd. Dit langwerpig tegeltableau in blauw en wit is door tegelfabriek ‘De Twee Romeinen’ van Willem van der Kloet (1666-1747) aan de Prinsengracht vervaardigd. Het verbeeldt een hertenjacht, gebaseerd op twee prenten van de Italiaanse graveur Antonio Tempesta (1555-1630). ( Sarah Remmerts de Vries)
Tentoonstellingstekst
Met zijn 585 tegels is dit het grootste tegeltableau van Nederland. In 1992 keerde het na veel omzwervingen terug naar Amsterdam, de stad waar het in het begin van de 18de eeuw werd gemaakt. Het kunstwerk werd in 1707 vervaardigd in de fabriek ‘De Twee Romeinen’ van Willem van der Kloet (1666-1747) aan de Prinsengracht (de huidige nummers 1073, 1075 en 1079). Men gebruikte twee prenten met jachttaferelen van de Italiaanse graveur Antonio Tempesta (1555-1630) als voorbeeld. Het hertenjacht -tableau was een onderdeel van een grote opdracht voor de betegeling van een stadspaleis in Lissabon. Bij de sloop van het huis in 1899 konden de tegels worden gered.
De Portugese leverantie van Van der Kloet stond niet op zichzelf. Omstreeks 1700 was sprake van een enorme Amsterdamse exportproductie van blauw gedecoreerde tegels naar het Iberische schiereiland. Het merendeel was afkomstig van ‘De Twee Romeinen’. Van Willem van der Kloet zijn nog twintig grote tegeltableaus bekend, bijna allemaal in Spanje en Portugal.
Het Amsterdams Historisch Museum kocht het tableau van de Stichting Tichelaars Historisch Bezit, nadat het met steun van diverse sponsors was gerestaureerd door Tichelaars Koninklijke Makkumer Aardewerk- en Tegelfabriek. Sindsdien hangt het monumentale tegeltableau in het restaurant van het museum, vlakbij dat andere grote object uit de museumcollectie: de Goliath.