Het knipselwerk stelt de muziekzaal voor van het Genootschap Felix Meritis (Gelukkig door Verdiensten). In 1788 werd het imposante sociëteitsgebouw aan de Keizersgracht 324 in gebruik genomen. De concertzaal was beroemd om zijn akoestiek en vormde lange tijd het middelpunt van het Amsterdamse muziektleven. Modieus geklede concertgangers treden juist de feestelijk verlichte zaal binnen. Anderen converseren of hebben hun zitplaatsen al ingenomen. Op de achtergrond brengen orkestleden hun instrumenten in gereedheid.
Het knipselwerk is vervaardigd naar een ets van de muziekzaal door Noach van der Mer (architectuur) en Reinier Vinkeles (figuren), gebaseerd op een tekening uit 1791 door Pieter Barbiers en Jacques Kuijper. ( Norbert Middelkoop)
De Muziekzaal van Felix Meritis, ca. 1791
J.S. d''; Arnaud (data onbekend)
Het knipselwerk stelt de muziekzaal voor van het Genootschap Felix Meritis (Gelukkig door Verdiensten). In 1788 werd het imposante sociëteitsgebouw aan de Keizersgracht 324 in gebruik genomen. De concertzaal was beroemd om zijn akoestiek en vormde lange tijd het middelpunt van het Amsterdamse muziekleven. Het knipselwerk is vervaardigd naar een ets van de muziekzaal door Noach van der Mer (architectuur) en Reinier Vinkeles (figuren), gebaseerd op een tekening uit 1791 door Pieter Barbiers en Jacques Kuijper.
Literatuur
Max Bruinsma (eindred.), Felix Meritis 1787-1987 (Amsterdam 1987)