Vervaardigd op de Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd, Amsterdam
in wit stramienkatoen, onderverdeeld in negen vierkanten. het misselste vierkant in kruissteek, de letter MDG, de overige vierkanten zijn opgevuld met verschillende soorten stoppen. (Bix Schipper-van Lottum)
Op 3 december 1902 geven Arie de Graaf (1871-1955) en Aaltje van Rees (1880-1956) in Ouder-Amstel elkaar hun ja-woord. Uit dit huwelijk wordt op 16 maart 1907 een dochter, Magteltje, geboren. Twee jaar later volgt nog een kindje, dat levenloos ter wereld komt. De jonge Magteltje wordt naar de Leerschool voor vrouwelijke jeugd gestuurd waar ze leert handwerken. Ze maakt er onder meer een stoplap en een naaldenetuitje met twee stoppen. In 1929 is zij de bruid. Op 28 augustus trouwt ze met Peter de Nooij (1905-1984), een veehouder, eveneens uit Ouder-Amstel. Samen krijgen zij ten minste één zoon, Arie genaamd. Het jongetje, dat in 1933 geboren is, sterft amper veertien jaar oud in 1947. Of Arie broertjes en zusjes had daarover zwijgen de bronnen. De grafsteen op het familiegraf van het gezin spreekt des te meer. Magteltje en Peter worden herdacht als ouders en grootouders. Magteltje wordt in 1984 weduwe, bijna twaalf jaar later overlijdt ze op 6 september 1996 eveneens in Ouder-Amstel.
De handwerken van Magteltje worden door mevrouw Corrie de Nooij-Brouwer aan het museum geschonken. Zij is de echtgenote van een naamloos gebleven zoon.
Dit kleine stoplapje uit circa 1920 is door Magteltje met rijgsteekjes keurig onderverdeeld in negen vierkanten van zes centimeter, drie rijen van drie. Het lijkt welhaast een staalkaart van verschillende soorten stoppen en doorstopwerk. Naast een aantal kruisstoppen, passeren twee winkelhaakstoppen en een vlinderstop in de onderste rij de revue. In het centrum van het doekje laat ze haar initialen achter: MdG. Het doekje is aan vier zijden met franjes omgezoomd. Met blauwe steken voorkomt Magteltje dat de doek verder gaat rafelen. Door het gebruik van lichtblauw garen op een hele lichte ondergrond maakt haar werk een frisse indruk.
(Suzette van 't Hof)