Cocktailjurk met manteltje (jurk), 1966
Amsterdam
zijde, gaas, metaal, voeringzijde, tafzijde
lengte top: 22 cm; halve bovenwijdte top: 38 cm; halve onderwijdte top: 62 cm; halve taillewijdte top: 35 cm; lengte rok: 60 cm; halve bovenwijdte rok: 45 cm; halve onderwijdte rok: 81 cm; halve taillewijdte rok: 40 cm;
signatuur op label in jurk: MAX HEYMANS
schenking 2000-11
inv.nr. KA 20508.1
in depot
Zwarte jurk met strak bovenlijfje, schouderbandjes, aangerimpelde onderrok. Op de onderrok, drie lichtgerimpelde stroken geborduurde tule met los opgezette bloemen. Het lijfje is eveneens bedekt met deze tule. Gerende rok. Het lijfje is ter hoogte van de taille in punten op de rok gezet. Sluiting in de taille d.m.v. een klein stofknoopje en twee, te strikken, linten.
Trefwoorden
Max Heymans (1918-1997) was een van de belangrijkste Nederlandse couturiers. Hij werkte vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw in Amsterdam, als hoedenmaker voor onder meer Maison de Bonneterie en etaleur voor modemagazijn Hirsch & Cie. In de jaren vijftig en zestig werd Heymans in het hele land bekend met zijn flamboyante kledingcreaties in de stijl van zijn Franse voorbeeld Coco Chanel. Heymans bleef maar liefst vijftig jaar lang actief als couturier en showde in deze tijd ruim 8000 verschillende creaties. Zijn werk was altijd geïnspireerd op de nieuwste Parijse mode en is wel eens omschreven als 'très Paris' en 'doodchic'. ( Sarah Remmerts de Vries)
In de jaren zestig van de 20ste eeuw kleedde couturier Max Heymans alle grote actrices uit die jaren. Conny Stuart droeg deze cocktailjurk tijdens tijdens haar eerste grote tv-show bij de KRO op oudejaarsavond 1966. Zij zong het nieuwe jaar in met liedjes geschreven door Annie M.G. Schmidt op muziek van Harry Bannink, waaronder het liedje 'Wat voor weer zal het zijn in Den Haag'. De oorspronkelijke 'spagettibandjes' op de jurk werden door de KRO te pikant gevonden en op dringend verzoek vervangen door de bredere schouderbandjes zoals die nu op de jurk zitten.
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 20e en 21e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Alle rechten voorbehouden