Zes jaar na zijn beroemde schilderij van Amsterdam maakte Cornelis Anthonisz een nieuwe versie van de plattegrond, nu als houtsnede. Hij liet de plattegrond kopiëren in twaalf gesneden houtblokken, die op aparte vellen papier werden afgedrukt. De losse prenten werden vervolgens tot een geheel samengevoegd, met als resultaat een zogenaamde reuzenhoutsnede. De plattegrond is nog gedetailleerder dan het schilderij en er is rechtsboven een figuur bijgekomen: Neptunus. Zolang de grote zeegod de stad beschermt, kan Amsterdam de hele wereld aan. ( Anneke van de Kieft)
Tentoonstellingstekst
Deze houtsnede toont Amsterdam in vogelvlucht in het jaar 1544. Het noorden ligt onder.
Goed is te zien dat Amsterdam een ommuurde stad was, gelegen in een waterrijk gebied aan de monding van de Amstel. Kerken, kloosters en stadspoorten vormden de opvallendste bouwwerken. Het aantal inwoners in 1544 bedroeg ongeveer 12.000. De vrachtschepen gingen voor de palissade in het IJ voor anker. Hun lading werd vervolgens door kleinere schepen door het Damrak vervoerd naar de Dam. Daar werden de goederen gewogen en verhandeld. ( Norbert Middelkoop)
Deze houtsnede is een bewerking van het schilderij uit 1538 door dezelfde kunstenaar. De houtsnede is geschonken door de Gemeentelijk Archiefdienst.