In 1578 namen de protestanten het stadsbestuur over. Katholieke gebouwen werden onteigend en kregen een nieuwe bestemming. Dat gold ook voor de Kapel ter Heilige Stede, die voortaan oneerbiedig werd gebruikt als paardenstal en opslagruimte. Eind zestiende eeuw werd het weer een kerk, maar dan een protestantse: de Nieuwezijds Kapel. Ruim driehonderd jaar later was het gebouw ernstig in verval geraakt. Katholieke protesten haalden niets uit; in 1908 werd de oude kapel gesloopt. Alleen een paar bouwfragmenten zijn bewaard gebleven. ( Anneke van de Kieft)
Tentoonstellingstekst
Op de plaats van het huis waar het wonder gebeurde, stond al in 1347 een kapel. Deze brandde tijdens de grote stadsbranden van 1421 en 1452 af, maar werd steeds opnieuw gebouwd. De kapel was rijk aan gotische en renaissancistische details, zoals deze gesneden manskoppen. In 1908 werd de kapel afgebroken. Eén van de kolommen is bewaard gebleven en door de Stichting Amsterdam Versierd herplaatst op het Rokin, op de hoogte van de Wijde Kapelsteeg.
Catalogus beelden AHM 1995
De sculpturale decoratie van de in 1908 afgebroken Nieuwezijds Kapel of Kapel ter Heilige Stede was rijk aan gotische details. De kapel, gelegen tussen het Rokin en de Kalverstraat, was gebouwd op de plaats waar in 1345 het mirakel ter Heilige Stede plaatsvond, De kapel werk bij de stadsbrand van 1452 verwoest en vervolgens weer opgebouwd.