opschrift onder mondrand kelk: HET WELWEESEN VAN 'T BURGER WEES HUYS/: in groot- en kleinkapitalen, accent op U, punt op Y
pontilmerk onderzijde voet
: weggeslepen
bruikleen 1989
inv.nr. KB 2221 in depot
Helder kleurloos glas. Conische voet. Basisknoop. Balusterstam met langgerekte luchtbel en knoop met dubbele rij luchtbellen. Conische kelk. Op kelk een gekroond dubbel cartouche waarin respectievelijk het stadswapen van Amsterdam en een duif, het symbool van het Burgerweeshuis. Aan weerszijden cartouches een weesmeisje en -jongen. Onder mondrand het opschrift: HET WELWEESEN VAN 'T BURGER WEES HUYS/. Gepolijste details.
Op de kelk een gekroond dubbel medaillon waarin respectievelijk het stadswapen van Amsterdam en een duif, het symbool van het Burgerweeshuis. Aan weerszijden een weesmeisje en -jongen. Onder kelkrand het opschrift: HET WELWEESEN VAN 'T BURGER WEES HUYS/.
Scherf uit voet, aangevuld met perspex. ( Annemarie den Dekker)
Catalogus glas AHM 1998
Het Burgerweeshuis werd omstreeks 1520 gesticht in een huis aan de Kalverstraat. In 1579 verhuisde de instelling naar het voormalige Sint Luciënklooster, gelegen tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en het Begijnhof. Het bood huisvesting aan kinderen van Amsterdamse ingezetenen die het poorterschap bezaten. Waren de ouders te kort burger van Amsterdam of te arm om het burgerrecht te kopen, dan werden de wezen ondergebracht in een van de vele kerkelijke weeshuizen of in het Aalmoezeniersweeshuis. In 1960 vertrokken de kinderen naar een nieuw gebouw elders in de stad en werd het oude Burgerweeshuis het nieuwe onderkomen van het Amsterdams Historisch Museum. ( Bert Vreeken)
Amsterdam Museum, bruikleen van Stichting Het Burgerweeshuis - Rooms Catholiek Jongens Weeshuis