opschrift voorzijde op de banderol: Ons hert en handt Is voor het landt
opschrift keerzijde bovenin: JWHW in Hebreeuws shrift
onbekende verwerving
inv.nr. PA 424 in depot
voorzijde: gezicht op Amsterdam vanaf de Amstel. Schepen met bewapende bemanning. Uit de wolken een arm, met een hart in de hand. Daarboven het wapen van Amsterdam in een banderol waarop een inscriptie.
keerzijde: een symbolische voorstelling van een Amor die in een tuin werkt. Links en rechts van hem lopen kippen en kuikens. Links een spittende man en rechts een wevende vrouw. Boven de Amor twee verbonden handen met een vlammend hart, door een hemellicht beschenen. Daarboven de naam Jehovah.
Deze tinnen penning is een afgietsel van een plaquettepenning en is niet hol van binnen; de oorspronkelijke penning was dit wél, omdat deze bestond uit twee afzonderlijk gegoten plaquettes, die op elkaar waren gezet. Voordat dit gebeurde, werden deze meestal eerst nog door drijven en ciseleren opgewerkt. Dit was meer een techniek van een zilversmid dan van een medailleur. De maker van de oorspronkelijke plaquettepenning, was de medailleur Pieter van Abeele. Hij was een leerling van zilversmid en medailleur Jurriaan Pool.
Bij plaquettepenningen komen vaak verschillende combinaties van voor- en keerzijden voor. Bij deze voorzijde met het beleg van Amsterdam door stadhouder Willem II zijn zeker vier keerzijden bekend, waaronder dit als huwelijkspenning bedoeld exemplaar. De keerzijde toont in het midden een in een tuin werkende Amor, met links een spittende man en rechts een spinnende vrouw,verder nog wat pluimvee. Boven Amor zien we twee met elkaar verbonden handen met vlammend hart, met daarboven nog de naam Jehova in een hemellicht. Omdat de penning niet is gepersonaliseerd met namen van het bruidspaar is dit een algemene huwelijkspenning.
( Herman Gerritsen)