opschrift keerzijde, op het doek in het midden: Ter gedagtenis / der 25 jaarge Trouwdag van / MATTHYS OOMS / en / MARGRIETJE CORNELIS LELY / tot Amsterdam den 8 September / Anno 1734
opschrift keerzijde, in het cartouche onderaan: getrout tot hoorn / den 8 Septemb / 1709
schenking 1885-05-05
inv.nr. PA 479 in depot
De voorzijde staat in het teken van trouw en vruchtbaarheid: op de voorgrond aan de oever van een rivier Amor die een boompje plant. Om hem heen scharrelen een haan en een hen met kuikens. Op de grond liggen een zeis en een zandloper. Links een palmboom, symbool van eeuwig leven, met kroon en scepter; rechts een wijnstok met druiventrossen met op een tak een vogel. Boven in de wolken in Hebreeuws schrift "Jahweh", links en rechts daarvan twee zonnen. Een hand uit de wolken houdt een ketting vast, die de palmboom en wijnstok met elkaar verbindt en die met een slot is gesloten. In de achtergrond een ommuurde stad met gracht en daarvoor op de rivier een zeilboot. Links een figuur met een ploeg en twee paarden en een man met een schop in een veld.
Keerzijde: in het midden een doek met tekst, met sierlijke koorden eindigend in kwasten in de hoeken samengebonden; daaronder een kleiner cartouche met tekst. Boven zweven twee putti die met hun rechterhand elkaar en met hun linkerhand een lauwerkrans vasthouden.
Herkomst
Verzameling G.A. Heineken, Amsterdam, 1876; schenking G.A. Heineken, 1885.
Matthijs Ooms (ca. 1688-1756) en Margrietje Cornelis Lely (ca. 1688-1769) waren in 1709 in Hoorn getrouwd. Hij was lakenverver op de Bloemgracht en had in 1742 een zijdewinkel.
De voorzijde van deze plaquettepenning is naar een ontwerp van Wouter Muller en staat geheel in het teken van trouw en vruchtbaarheid. Aan de oever van een rivier plant een Amor een boompje. Om hem heen scharrelen een haan en een hen met kuikens. Op de grond zijn een zeis en een zandloper afgebeeld. Links is een palmboom afgebeeld met kroon en scepter, rechts een wijnstok met druiventrossen. Een hand uit de wolken houdt een ketting vast, die de twee bomen met elkaar verbindt en met een slot is gesloten. In de achtergrond is een ommuurde stad met gracht afgebeeld.
Deze penning was in 1876 in het bezit van verzamelaar Gerard Adriaan Heineken die deze toen aan de Historische tentoonstelling in het Oudemannenhuis in bruikleen gaf. In 1885 schonk hij de penning samen met 135 andere penningen aan de stad Amsterdam.
( Judith van Gent)