signatuur rechtsonder, onder het bootje: J. Beerstraten
etiket achterzijde: Bernard Houthakker / 98 Rokin Amsterdam
etiket achterzijde: Beerstraten / aangekocht 1930 / Besl. B en W. 14.11.1930 / 240 K
etiket achterzijde: Hollandsche Winterlandschappen / A'dam, Kunsth Goudstikker NV. / 6-29 Februari / nr. 13
aankoop 1930-11-14
inv.nr. SA 74 in depot
Enkele gebouwen aan een dichtgevroren water, waarin een groot aantal zeilschepen. Op het water ijsvermaak. Tussen de gebouwen een open ruimte met een groep mensen. Zwaar bewolkte hemel.
Herkomst
Kunsthandel B. Houthakker, Amsterdam, 1922, verworven uit Engelse verzameling, 1930 en/of verzameling H.E. ten Cate; aangekocht van deze kunsthandel met steun van de Vereeniging Rembrandt, 1930.
Op huis in het midden een jaarsteen: 1562. Geheel rechts midden twee maal op uithangbord: NOTARIS.
Door De Balbian Verster (1930) eerst ten onrechte als een werk van Abraham Beerstraten besproken en tot dusver onder die naam in het museum. Wel terecht door dezelfde auteur als de tegenhanger van cat.nr. 36 beschouwd. Hij vermeldt nog andere Amsterdamse stadsgezichten van ongeveer dezelfde grootte en oppert de mogelijkheid dat al deze stukken oorspronkelijk van één opdracht deel uitmaakten (De Balbian Verster, 1931).
Rechts de Nieuwe Brug, over het Damrak, links het IJ. In het midden, op de Kamper Steiger, het gebouw van het "Zeerecht", gebouwd in 1618, waar van 1641 tot 1655 de commissarissen voor de zeezaken vergaderden (afgebroken in 1878). Ervoor werden (soms reusachtige) molenstenen verhandeld, waarnaar dit punt van de tegenwoordige Prins Hendrikkade "De Slijpstenen" of "Slijpsteenmarkt" genoemd werd. Links op de achtergrond een van de "bomen" (doorgangen in de palissade die het IJ van de stad afsloot) en een tol- of wachthuisje. Rechts de oostelijke opgang van de Nieuwe Brug (tot 1681 waren alleen de uiterste bogen van steen) en de ingang van de Nieuwebrugsteeg.
Op een "F. Joannes Beerstraten 1663" gem. en gedat. gezicht op hetzelfde punt, gezien vanuit dezelfde hoek, is rechts de Nieuwe Brug in zijn geheel zichtbaar met bovendien nog het begin van de Tesselse kade. Dat stuk is eveneens Gemeentebezit, doch is uitgeleend aan het Rijksmuseum (cat. 1934, nr. 453b). ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
Dit schilderij behoort - evenals het hiernaast getoonde doek van Beerstraten - tot de vroegste geschilderde stadsgezichten van Amsterdam.
Tentoonstellingstekst
Rechts is een stuk van de Nieuwe Brug over het Damrak te zien. In het midden staat het gebouw van het Zeerecht, gebouwd in 1618. Hier vergaderden de commissarissen voor de Zeezaken.
In de 19e eeuw werd er het kantoor voor de stedelijke accijnzen op goederen gehuisvest. Daarna werd het toegewezen aan de stadsingenieur en het Stadswaterkantoor. In 1878 werd het gebouw afgebroken.
Op het bevroren Binnen IJ wordt geschaatst en kolf gespeeld. In de verte links op het Buiten IJ zijn ook nog schaatsers te zien.
Amsterdam Museum, verworven met steun van de Vereniging Rembrandt