signatuur/datering: J.M. Quinkhard fecit 1732
nummer links op de lijst: n° 42: in wit
: komt overeen met nummering De Vries (1843) en Scheltema (1864)
nummer rechts op de lijst: n° 88: in rood
: komt overeen met nummering Scheltema (1879)
overdracht 1842
inv.nr. SA 992 in depot
Een vijftal gepruikte heren, van wie drie aan tafel zittend en twee staande. Het gelaat naar de beschouwer gericht. De linker figuur heeft een gevouwen blad papier in de handen, de middelste hanteert een ganzenveer.
Herkomst
Oudemannen- en Vrouwengasthuis, Regentenkamer; waarschijnlijk 1842/'43 naar het stadhuis
De drie zittende regenten zijn: Jacob Voordaagh, Jacob Oortman en Mr. Jeremius van der Meer (Scheltema 1864, 1879; Moes). ( Albert Blankert)
In totaal zijn er zeven regentenstukken voor het Oude Mannen- en Vrouwen Gasthuis vervaardigd. Dit groepsportret bestelden de regenten bij Jan Maurits Quinkhard, die er zijn naam als toonaangevende portretschilder mee vestigde. In 1750 zou Quinkhard opnieuw voor het gasthuis in actie komen.
De vier regenten en de binnenvader van het Oude Mannen- en Vrouwengasthuis zijn in bestuurlijke actie geportretteerd, net als hun voorgangers op het schilderij door Van der Voort. Maar deze bepruikte heren zijn zich maar al te goed bewust van onze aanwezigheid. De vergadering wordt er zelfs even voor onderbroken. De theatrale enscenering wordt versterkt door het lage standpunt en de plint op de voorgrond. Dit schilderij hing dan ook vrij hoog in de regentenkamer, tegen de schouw.
Het regentschap zelf was een onbezoldigd erebaantje voor wie het zich kon veroorloven. Zo was de jonge, staand afgebeelde regent Jeremias van der Meer (1713-1746) steenrijk; hij bewoonde een huis in de Gouden Bocht. Oud is hij er overigens niet mee geworden.
(vanaf half sept 2013 voor 4 weken te zien op locatie Bank Insinger de Beaufort, aan de Herengracht. ) ( Norbert Middelkoop)