Gezicht op het Spui met de Lutherse kerk, gezien vanaf de Nieuwezijds Voorburgwal; rechtstreeks op de achtergrond het Singel, aan het eind van de burgwal een brug met drie doorvaarten, waarop een aantal voetgangers. De brug en het gedeelte daarvoor zijn in schaduw gehuld.
Herkomst
Aankoop op veiling, Amsterdam (Mak van Waay), maart 1954
Een in pen en waterverf uitgevoerde versie, die slechts afwijkt in kleine details, bevindt zich in de Historisch Topografische Atlas van het Gemeentearchief (verz. Splitgerber, cat, 1874, nr. 566, gesigneerd op de achterzijde). Drs. B. Bakker noteerde: "In 1600 kocht de Lutherse Gemeente een huis met pakhuis aan het Spui als vergaderruimte. Door middel van nieuwe aankopen en doorbraken werd deze schuilkerk steeds vergroot, tot in 1632 1634 een heel nieuw kerkgebouw werd opgericht, onder leiding van het gemeentelid Wessel Becker. Bij een verbouwing omstreeks 1774 worden de hoge houten vensters aangebracht, die bij de restauratie in 1925 zijn gehandhaafd. (Zie J.W. Pont, De Oude Kerk der Evangelisch Luthersche Gemeente te Amsterdam, in; Jaarboek der Ver. v. Ned. Luth. Kerkgesch. III, 1910, blz. 3 35)." ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
In 1600 kocht de Evangelisch-Lutherse gemeente een huis met pakhuis aan het Spui als vergaderruimte. Door aankopen werd deze schuilkerk steeds vergroot. Tussen 1632 en 1634 verrees een nieuwe kerk.