Geheel rechts op de tafel liggen munten en enige geldzakjes met het wapen van Amsterdam er op. De tekst op de band van het boek in de handen van de regent geheel rechts maakt de herkomst van dit geld duidelijk: "Huiszitten en Aalmoessenieren Schaal Collecte. Ano 1750." Het papiertje rechts op de tafel draagt het wapen van Amsterdam en de tekst: "De E'd 'Heeren ... /Excijns gelieve Weegens De Huys ... /...de zijde te vallen Cedulle/Een Anker Wijn/...Amsterdam desen 30e decem.A.1705/Johannes van Droogenhout". De tekst op het papier in de hand van de staande regent luidt: "Deductie in de zake van Regenten van de ... zitten Armen ... de Oude Zijde ... lredamme". Het boek dat voor de tweede regent van links ligt, heeft op de linker bladzijde: "1705/Cassa Debet", en op de rechter bladzijde: "1705/Credit".
Van Gool vermeldt het schilderij in zijn overzicht van Boonens oeuvre: "In den jare 1706 schilderde hij de zes Heeren Regenten van ‘t Huiszittenhuis aen de oude Zyde". En Wagenaar (onder aanhaling van Van Gool): "... de gewoonlyke Regenten Kamer of 't Comptoir, in welke, vier schilderstukken hangen, vier gezelschappen van Regenten verbeeldende, twee, in de jaaren 1706 en 1720, door Arnoldus Boonen …". Oldewelt publiceerde een in 1787 opgestelde lijst van schilderijen van het O.Z. Huiszittenhuis waarin: "3. Een stuk door A. Boonen in 1705 geschilderd verbeeldende de heeren Bekker, v. Drogenhout, I. Commelin, Mierink, Gansneb, genaamd Tengnagel en Dix". Voluit heetten zij Eduard Bekker (regent 1687-1706), Johan van Drogenhorst (1691-1709), Pieter Mierink (1704-1742), Mattheus Gansneb Tengnagel (1704-1737) en Arnoldus Dir(c)x (1705-1718) (Krielaart). ( Rob Ruurs)
Tentoonstellingstekst
De regenten van een huiszittenhuis zijn hier in vergadering bijeen, al lijken ze zich meer dan hun voorgangers bewust van onze aanwezigheid. De portrettraditie van de zorg- en tuchtinstellingen zal nog lange tijd doorgaan. Ook familietradities worden voortgezet: de man vooraan is Johan Commelin, kleinzoon van Isaac Commelin.