Italiaans bergachtig landschap met een waterval. Rechtsboven een herder met vee op een steil pad langs de helling
Herkomst
Van kunsthandelaar Albertus Brondgeest gekocht door Adriaan van der Hoop, 1836; legaat aan de Stad Amsterdam, 1854; Museum Van der Hoop, 1854-1885; bruikleen aan Rijksmuseum, 1885
Adam Pynacker wordt gerekend tot de Italianisanten: schilders die het Italiaanse landschap tot uitgangspunt van hun composities namen. Evenals Both bracht Pynacker enkele jaren in Italië door. De meeste van zijn landschappen zijn verticaal gericht, waarbij de voorstelling wortd ingeleid door een prominente boom aan een van de beide zijden.
Nadat Adriaan van der Hoop deze Waterval in 1836 voor 1200 gulden had gekocht van de handelaar Albertus Brondgeest, noteerde hij in zijn kasboek: ‘Een zeer fyn bevallig landschap met een waterstroom.’ Bij zijn bezoek aan het naar Van der Hoop vernoemde museum merkte Théophile Thoré de verwantschap met het werk van Jan Both op, met daarbij een kritische noot over het teveel aan details (1860): ‘presque dans la manière de Both. De la finesse et de la lumière, mais l’exécution trop détaillée tombe dans la sécheresse.’ Ronald Gower was positiever in 1875: ‘Better, because not so green as usual.’ ( Norbert Middelkoop)