signatuur/datering minddenonder (op bootje): I. Ekels f./1775
etiket achterkant, op spieraam: Kunsthandel M. Wolff / Oude en moderne schilderijen / specialiteit / schilderijen Romantische School / 130, Rokin / naam: J. Ekels / Stock no: 2344
etiket middenonder op lijst: De Kloveniersburgwal, ziende op het oude Doelenhotel en den toren Swijght Utrecht
: (metalen?) plaatje
etiket middenonder op lijst: Jan Ekels 1776
: (metalen?) plaatje
etiket achterzijde, op spieraam: 14
etiket ?: Fa. Gebr. Vogtschmidt / emballeurs / Amsterdam / Eig. W.J. R. Dreesmann / Titel: Doelen / Artist: Ekels / 14
: "14" in blauw
aankoop 1960-03-22
inv.nr. SA 8422 in depot
Het begin van de Kloveniersburgwal te Amsterdam, schuin van de Muntzijde af gezien. Aan de overzijde het oude Doelenhotel met de toren Swijgh Utrecht. Rechts daarvan, schuin over het water, een ophaalbrug. Op de met bomen beplante kade rechts een aantal figuren. In het water een man met een roeibootje.
Herkomst
Veiling W.W. Hooreman e.a., 's-Gravenhage, 26 november 1929, nr. 61; kunsthandel M. Wolff, Amsterdam, nr. 2344; verz. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam, 1932; aankoop op veiling W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (F. Muller), 22 maart 1960, nr. 45.
In de toren op het midden van het schilderij hadden de Kloveniers vanaf 1522 hun gildekamer. Rond 1640 bouwden zij er een zaal bij, het gebouw links van de toren. Hier hingen de grote schuttersstukken, waaronder Rembrandts Nachtwacht. In 1882 werd het hele complex verbouwd tot hotel (nu het NH Doelen).
De drie doelengebouwen in Amsterdam, de Voetboog- en Handboogdoelen op het Singel en de Kloveniersdoelen in de Nieuwe Doelenstraat, waren vanouds de gebouwen van de schuttersgilden. Hier kwamen de schutters bijeen om zich op de schietbanen te oefenen in het gebruik van pijl en boog en later van het geweer. In de loop van de 17de eeuw verloren de doelen hun oorspronkelijke functie en in 1650 werd besloten dat de grond achter de Voetboog- en Handboogdoelen, waar de schietbanen hadden gelegen, bebouwd zou worden met woonhuizen. De doelengebouwen bleven bij de schutterij als sociëteit in gebruik, om er samen te komen, te vergaderen en te feesten. Zij werden daarnaast voor officiële ontvangsten gebruikt en ook als herberg uitgebaat.
Catalogus AHM 1975/'79
De toren "Swijgh Utrecht", in het midden, dankte zijn naam aan een overwinning, die de stadhouder van Holland in 1481 op de Hoeksen behaalde in de provincie Utrecht. De toren behoorde tot de wachttorens in de muur, die omstreeks 1480 om de stad gelegd werd. Vanaf 1522 waren de Kloveniers, met vuurwapens gewapende schutters, er gevestigd. Rond 1640 bouwden zij er de Doelenzaal bij, het gebouw links van de toren, waar de grote schutterstukken kwamen te hangen, o.a. Rembrandts 'Nachtwacht' en talrijke andere, die zich nu in onze collectie bevinden.
Drs. B. Bakker noteert hierbij: "In, de Doelenzaal, die later veel door de magistraat werd gebruikt voor ontvangsten en banketten, vergaderden de zgn. Doelisten ten tijde van het Pachtersoproer in 1748. Het hele complex werd in 1882 afgebroken voor net tegenwoordige Doelenhotel. Het dubbele huis links van de Doelenzaal was in 1637 gebouwd voor de regent Dr. Willem Boreel. Ock dit pand bestaat niet meer.” ( Albert Blankert)
Links de toren "Swijgh Utrecht". Deze toren behoorde tot de wachttorens in de muur, die omstreeks 1480 om de stad gelegd werd. Aanvankelijk waren d kloverniers er gestationeerd, een groep schutters die uit de schutterij geselecteerd werd. Later kreeg de toren meer en meer de bestemming van feestlokaal. In 1882 werd hij afgebroken.
De toren dankt zijn naam aan een overwinning in 1481, die de stadhouder van Holland op de Hoeksen behaalde in de provincie Utrecht.