Bejaarde man, staande een kwart naar links, afgebeeld tot even boven de knieën. Hij is gekleed in een zilverkleurig harnas, rode braguette en rode band om de hals met gulden vlies. In zijn rechterhand houdt hij een rode veldheerstaf, zijn linkerhand rust op de heup. Onbedekt hoofd met kort grijs haar en puntbaard, smal gelaat en sombere starre blik. Rechts op een tafel een helm met struisveren, rechtsboven een draperie in transparant groen en linksboven een wapenschild omgeven door de keten van het gulden vlies en door een aantal vlaggen. Dunne penseelstreek, vooral in het gelaat.
Herkomst
Veiling Captain E.G. Spencer-Chuchill, M.C., Londen (Christie’s), 11 februari 1966, nr. 5, als door ‘Mor’, aan Cevat
Links boven een bekroond wapen, daaromheen de keten van het Gulden Vlies, daaromheen acht vaantjes.
Vermoedelijk Vlaams werk uit de 16de eeuw. Volgens Spencer Churchill een werk van Antonio Moro, doch het stuk is beslist veel te zwak voor diens hand.
"Fernando Alvarez de Toledo (1507 1582) werd in 1567 landvoogd van de Nederlanden. Amsterdam bleef in de eerste jaren van de opstand de Spaanse regering trouw en vormde een belangrijk bolwerk voor de Spaanse troepen temidden der opstandige Hollandse steden. Tijdens het beleg van Haarlem was Amsterdam toevoershaven. Na het beleg kreeg de stad echter last van muitende troepen. Alva is peroonlijk deze netelige kwestie komen regelen en slaagde erin in één dag de benodigde sommen voor de betaling van de soldaten te verkrijgen" (stencil in museumdocumentatie). ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
De Spaanse landvoogd Alva arriveerde in 1567 met een leger van 10.000 man en regeerde zes jaar lang met ijzeren hand.