Catalogustekst
Jan de Beijer is voornamelijk bekend als tekenaar van topografische onderwerpen. Vanaf 1742 was hij in dienst van de Amsterdamse uitgever Isaac Tirion (1705-1765) en na zijn vestiging in de stad in 1751 werkte hij voor opdrachtgevers als Cornelis Ploos van Amstel (1726-1798) en Pierre Fouquet (1729-1800), die Amsterdamse stadsgezichten verzamelden. De zeer weinig bekende schilderijen van De Beijer, alle op houten dragers, zijn gebaseerd op tekeningen van eigen hand. Hoewel beschouwd als een nevenactiviteit, verschaffen de panelen van De Beijer ons een kleurrijk en opgeruimd beeld van het 18de-eeuwse Amsterdam, vastgelegd vanaf originele standpunten.
Het gezicht op de Zuiderkerk vanaf de Houtgracht is typerend voor de tekenachtige schildertrant van De Beijer, die de contourlijnen nauwelijks verhult. De blik is gericht vanaf het eiland Vlooyenburg naar het noordwesten, over het water van de Houtgracht, de brug evenwijdig aan de Zwanenburgwal en de Zuiderkerk in het verschiet. Het kleine schilderij is de uitwerking van de compositie die bekend is uit twee tekeningen van De Beijer, waarvan er één eveneens 1758 is gedateerd. Mogelijk is het paneeltje afkomstig uit het bezit van Ploos, in wiens nalatenschap behalve vele tientallen tekeningen ook schilderijen voorkomen: ‘Twee Gezigten binnen de Stad Amsterdam, ziende ’t eene van ’t Koningsplein naar de Munts Tooren, en ’t andere van den Zwanenburgwal op de Zuider Kerk, door J. de Beyer; op paneel. Hoog 11, breed 15 ½ duim’ [ca. 28 x 39,3 cm]. ( Norbert Middelkoop)
Tentoonstellingstekst
De Zuiderkerk was de eerste kerk in Amsterdam, die gebouwd werd voor de protestantse eredienst. Het stadsbestuur besloot tot de bouw van deze kerk tijdens de zuidoostelijke stadsuitbreiding aan het eind van de 16de eeuw. De vorm van het door Hendrick de Keyser, Hendrick Jacobsz Staets en Cornelis Danckerts ontworpen gebouw is nog traditioneel. In 1603 werd met de bouw begonnen. In 1611 kwam de kerk gereed en vijf jaar later de toren. ( Norbert Middelkoop)
Catalogus AHM 1975/'79
Er bestaan twee andere versies van De Beyers hand, beide met iets andere figuren:
1. tekening, 1758, in de verz. Leonhardt, Amsterdam; 2. gekleurde tekening, 1757, Gemeentearchief Atlas Splitgerber, cat.nr. 574.
De bouw van de Zuiderkerk werd in 1603 begonnen; in 1611 werd de kerk in gebruik genomen, de toren kwam drie jaar later klaar. De bouwmeester was Hendrick de Keyser (1565-1621). De Houtgracht werd gedempt in 1882 en maakt nu deel uit van het Waterlooplein. Achter de ophaalbrug links en rechts de Zwanenburgwal; in het verlengde van onze blik de Raamgracht. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
De Zuiderkerk is de eerste in Amsterdam gebouwde protestantse kerk. De vorm van het door Hendrick de Keyser, Hendrick Jacobsz. Staets en Cornelis Danckerts ontworpen gebouw is nog traditioneel. In 1603 werd met de bouw begonnen en in 1611 was de kerk gereed, in 1614 de toren.
Het gebouw is thans niet meer als kerk in gebruik.
Jan de Beyer schilderde de Zuiderkerk vanaf de Houtgracht, nu deel van het Waterlooplein.
Tentoonstellingstekst
Met de bouw van de Zuiderkerk werd in 1603 begonnen. Bouwmeester was Hendrick de Keyser (1565-1621). In 1611 werd de kerk in gebruik genomen. De toren kwam drie jaar later klaar.