Tegenhanger van het voorgaande nr.; zie ook aldaar. Catharina Backer werd op 22 september 1689 geboren te Amsterdam en overleed op 8 februari 1766 te Leiden. Zij was de dochter van Mr. Willem Backer en Magdalena de la Court. In 1711 huwde zij Mr. Allard de la Court (ELIAS II, blz. 824).
Rechts voor haar op de tafel enige boeken; op de rug van één ervan is leesbaar "Télémache", wat op de literaire belangstelling van de geportretteerde duidt. In de achtergrond een palet, penselen en een schildersezel met daarop een half voltooid bloemstuk. Die attributen zijn verklaarbaar als men weet dat Catharina de la Court Backer op kundige wijze boemen en vruchtenstillevens heeft vervaardigd (zie: SCHEEN I, blz. 39). Een fraai, gemerkt bloemstuk van haar, in de trant van Rachel Ruysch, bevindt zich in de verz. Hallwyl te Stockholm (cat. 1930, groep 32, nr. 80, met afb.). Het is 1712 gedateerd, d.w.z. het jaar voor ons portret ontstond. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
Catharina Backer was een telg uit een belangrijke Amsterdamse familie. Haar man behoorde tot de vooraanstaande Leidse burgerij. Zij was een vaardig amateur in het tekenen van bloemen- en vruchtenstillevens. Op haar portret zijn attributen afgebeeld die duiden op haar activiteit op dit gebied.
Catharina Backer (1689-1766) was amateurschilderes. Zij stamde uit een Amsterdams patriciërsgeslacht. Na haar huwelijk in 1711 ging ze in Leiden wonen. Volgens haar vader - uit wiens mond de zinspreuk het mensche leven is als een bloem is opgetekend - leed Catharina aan buien van melancholie. Het schilderen en tekenen van bloemen bood haar afleiding. Catharina schilderde uit liefhebberij en ze deed dat zeer verdienstelijk. Mogelijk leerde ze het métier van Rachel Ruysch (1663-1750) en vader en zoon Van Huysum, allen beroemde Amsterdamse bloemenschilders.
Boonen´s portret bevat uitdrukkelijke verwijzingen naar de activiteiten van Catharina als bloemenschilderes. Ze is afgebeeld achter een mandje met bloemen waar ze een tak met een koolroos uit pakt. Zelf heeft ze deze modebloem verschillende keren getekend. In de achtergrond staat een schildersezel met een halfvoltooid bloemstilleven en een palet met penselen. ( Bert Vreeken)