etiket achterkant: Collectie Goudstikker Amsterdam-Heerengracht 458, no 2162
bruikleen 1960-04
inv.nr. SB 4502 in depot
Gezicht van het IJ te Amsterdam op de Korte Prinsengracht. Op de voorgrond in het midden de voormalige Roobrug. Rechts het pakhuis Korte Prinsengracht no. 16 "De Gouwe Wagen" (gevelsteen) met jaartal 1656. Voor de brug en daarachter enige vaartuigen. Donkere lucht, met lichteffecten op de stapelwolken rechts.
Herkomst
Verzameling August Janssen, Amsterdam; kunsthandel Goudstikker, Amsterdam, nr. 2162, 1925 en 1932; verz. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (in ieder geval voor 1942); aankoop door de Stichting tot Bevordering van de inrichting van een Nieuw Historisch Museum te Amsterdam, op veiling W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (F. Muller), 22 maart 1960, nr. 12; bruikleen aan het AHM, 1960.
Zie ook onder cat.nr. 311. Volgens oudere opgaven gemerkt (not. op RKD), doch wij hebben geen signatuur gevonden. Over het water de niet meer bestaande Roo(de) brug. Direct rechts van het zeil achter de brug het Pakhuis Korte Prinsengracht nr. 16. Direct rechts van het zeil achter de brug het Pakhuis Korte Prinsengracht nr. 16. De daarop aangebrachte gevelsteen met het opschrift "Het Pachuys van de Gouwe Wagen" gaat schuil achter de bomen, evenals het jaartal 1656 op deze gevel (zie foto's afgeb. bij Révész-Alexander, afb. 72, 73). Dit jaartal bewijst niet, zoals Révész-Alexander meende, dat het schilderij na 1656 is ontstaan, want in feite werd het pakhuis van de Gulden Wagen reeds in 1632-1633 voor Philips van der Ley gebouwd (zie: I.H. van Eeghen, Claes Claesz van Medenblick en zijn nakomelingen, in: Amstelod. 49, 1962, blz. 179). In de achtergrond het torenspitsje van de Noorderkerk. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
Nooms dankt zijn bijnaam aan zijn zeereizen en aan de vele schepen die hij afbeeldde als tekenaar, etser en schilder. Hij was één der eerste Nederlanse kunstenaars die het stadsgezicht als zelfstandig onderwerp voor zijn schilderijen nam. Aan de Korte Prinsengracht stonden evenals aan de andere Amsterdamse grachten veel pakhuizen.
Tentoonstellingstekst
Aan de Korte Prinsengracht stonden veel pakhuizen. Samen met de overige pakhuizen in de buurt van de haven en elders in de stad vormden deze opslagruimten 'het pakhuis van de wereld'. Een zo'n pakhuis was 'Het pachuys van de Gouwe Wagen', zoals de gevelsteen van het achter de brug gelegen pakhuis aanduidt. Het werd ca. 1632 gebouwd voor Philip van der Ley. Nooms dankt zijn bijnaam aan zijn zeereizen en aan de vele schepen die hij afbeeldde.
Amsterdam Museum, bruikleen van de Stichting Genootschap Amsterdams Historisch Museum