Catalogus AHM 1975/'79
Volgens een bordje links onder op de lijst geschilderd in 1783. In catalogus Dreesmann wel terecht beschreven als de tegenhanger van ons volgende cat.nr. Zie over het Waaggebouw cat.nr. 317. Geheel rechts het Trippenhuis, tussen 1660 en 1664 gebouwd door Justus Vingboons voor de gebroeders Louis en Hendrick Trip. De Trips, die o.a. uitgestrekte mijnen, gieterijen en geschutfabrieken in Zweden bezaten, behoorden tot de rijkste kooplieden van hun tijd. De gevel van hun huis is de meest monumentale 17de eeuwse woonhuisgevel in Amsterdam. Er achter gaan twee huizen schuil, één voor elk der beide broers, van elkaar gescheiden door een muur in het midden. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
In 1691 verhuisde het Chirurgijnsgilde definitief naar de Sint-Anthoniswaag. De oude Vleeshal aan de Nes kon de steeds grotere toestroom van leerlingen en knechts bij de anatomische lessen niet langer aan en bovendien was de voormalige kapel bouwvallig. Op de tweede verdieping van de Waag werd door de stad een groot Theatrum Anatomicum aangelegd. Om in de snijzaal zoveel mogelijk daglicht toe te laten, kreeg de oude stadspoort een grote middentoren, voorzien van bovenlichten. Al spoedig werd de Waag in de volksmond 'de Snyburgh' genoemd.
Tentoonstellingstekst
Rechts het Trippenhuis, gebouwd in 1660-1664 naar ontwerp van Justus Vingboons, als twee woonhuizen achter één gevel voor de gebroeders Hendrik en Louis Trip.
De bouwmaquette voor deze huizen bevindt zich in deze zaal.
Op de achtergrond de Sint-Anthonieswaag, oorspronkelijk de Sint-Antoniespoort. Het gebouw werd in 1488 als stadspoort gebouwd. Het werd na de uitbreiding van de stad in 1617-1618 verbouwd tot waag en bevatte tevens enige gildekamers en een wachtlokaal voor de schutterij.
Tentoonstellingstekst
Behalve aan de grachtengordel woonde de vooraanstaande burgerij ook in andere delen van de stad, zoals hier aan de Kloveniersburgwal. Rechts is afgebeeld het Trippenhuis, tussen 1660 en 1664 gebouwd door de architect Justus Vingboons voor de gebroeders Trip. Achter de gevel gaan twee huizen schuil.
Geheel rechts het Trippenhuis, het grijze gebouw, dat uit twee gelijke delen onder één kap bestaat.
Dit huis werd tussen 1660 en 1664 gebouwd voor de gebroeders Trip, die in Zweden grote ijzer- en kopermijnen, smeltovens, smederijen en geschutsgieterijen bezaten.
Aan het eind van de Kloveniersburgwal staat de Waag. Deze voormalige stadspoort (St. Anthonispoort) behoorde tot de drie belangrijkste toegangspoorten in de omwalling, die omstreeks 1480 om de stad werd gelegd.
Tentoonstellingstekst
De St. Anthonispoort behoorde tot de drie belangrijkste toegangspoorten in de omwalling, die omstreeks 1480 om de stad werd gelegd. In 1617, na de uitbreiding van de stad, werd deze poort tot waag verbouwd.