signatuur rechts onder: JvKessel
opschrift links op de luifel: [...] mantels cannen en de glacien
bruikleen 1976-10
inv.nr. SB 5733 in depot
Donker bewolkte lucht, rossige bakstenen gevels en grijs-wit ijs.
Herkomst
? Verkoop, Jeronimo de Bosch, Amsterdam, 20 maart 1780, nr. 5 (Yver); ? verkoop, Jeronimo de Bosch, Amsterdam, 6 april 1812, nr. 47; ? verkoop, J. Hulswit, Amsterdam 28 oktober 1882, no. 67; kunsthandel Brian Koetser, London, 1974; kunsthandel Nystad, Den Haag, 1976; aankoop Stichting AHM met steun van het Prins Bernhardfonds, 1976; bruikleen aan AHM, 1976
Vanaf het bevroren Spui is de blik gericht naar het noorden. Onder de brug door strekt het ijs zich uit over de Nieuwezijds Voorburgwal. Een winters tafereel als dit is tegenwoordig onmogelijk omdat deze grachten zijn gedempt. Rechts het Begijnhof, met de nog bestaande Engelse Kerk. De halfbewolkte lucht verraadt de invloed van Jacob van Ruisdael, Van Kessels leermeester. ( Norbert Middelkoop)
Tentoonstellingstekst
Vanaf het bevroren Spui is de blik gericht naar het noorden. Onder de brug door strekt het ijs zich uit over de Nieuwezijds Voorburgwal. Rechts het Begijnhof, met de nog bestaande Engelse Kerk. De zware wolkenlucht verraadt de invloed van Jacob van Ruisdael, Van Kessels leermeester. Regelmatig trokken de twee schilders er samen op uit, zoals in 1664 naar de ruïne van Huis Kostverloren aan de Amstel. ( Norbert Middelkoop)
Tentoonstellingstekst
Op de voorgrond ziet men het bevroren Spui, onder de brug door de Nieuwezijds Voorburgwal. In de tweede helft van de 19e eeuw werden deze en de aansluitende wateren gedempt. Rechts de huizen en de torenspits van het Begijnhof.
De Amsterdammer Jan van Kessel schilderde meest landschappen in de trant van Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema. Met de laatste was hij bevriend. Zijn stadsgezichten zijn zeldzaam.
Tentoonstellingstekst
In the foreground we see the frozen Spui and looking through under the bridge we have a view of another canal. Both these canals, and the connecting waterways, were filled up in the second half of the 19th century. On the right you see the houses and church spire of the Beguinage.
Jan van Kessel was an Amsterdammer; he mainly painted landscapes in the style of Jacob van Ruisdael and Meindert Hobbema. The latter was a friend of his. There are few townscapes by him.
Op het ijs staan een aantal mannen te kolven. Kolf was een geliefd spel, dat ook op het ijs werd gepeeld. Het spel dateert al uit de 13e eeuw. Met een stok wordt een bal van het ene punt naar het andere geslagen. Het spel wordt over een lange of een korte afstand gespeeld.
In de Leidse keur van 1455, waarin het spel binnen de stad werd verboden, wordt voor het eerst het spelen op het ijs vermeld. In de 17e eeuw is kolf zeer populair en worden er speciale kolfbanen aangelegd om te voorkomen dat er ruiten sneuvelen of onschuldige voorbijgangers worden verwond.
Met Sinterklaas was de kolfsok een geliefd cadeau.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Genootschap Amsterdam Museum, verworven met steun van het Prins Bernhardfonds