signatuur verso, links onderaan: W.Writs
opschrift verso, rechts onderaan: Reguliers Toren/Amsterdam
nummer verso, links onderaan: A9101 en 60/993 PTN I...(?)
watermerk: fragment van Pro Patria
aankoop 1960-09-22
inv.nr. TA 9101 in depot
Herkomst
Aankoop 1960 (van Antiek- en Kunsthandel J. van Iperen, Amsterdam)
Het Muntplein met de markante Munttoren ligt aan het eind van de Kalverstraat. De toren maakte ooit deel uit van de in 1480-1487 gebouwde Regulierspoort, die in 1619 gedeeltelijk afbrandde. In 1620 gaf het stadsbestuur de architect Hendrick de Keyser (1565-1621) de opdracht om de torenstomp opnieuw te bekronen met een houten bovenbouw. De spits kreeg vier wijzerplaten en een carillon met 29 klokken. De toren dankt zijn huidige naam aan de veranderde functie van het wachthuis tijdens het rampjaar 1672; het gebouw deed gedurende twee jaar dienst als munt. Op de tekening is dit wachthuis te zien, dat tegen de Munttoren was aangebouwd. In de 18de eeuw werd het gebruikt als deftig logement. Aan de linkerkant staat een van de vijf 'Engelse huizen', genaamd naar de Engelse brandewijnstoker John Jorden, die de huizen in 1624 liet bouwen. Jan de Beijer tekende de Munttoren eveneens vanuit de Kalverstraat, maar uit een iets ander oogpunt (afb. a).
Writs was horlogemaker, een vindingrijk werktuigkundige en een bekwaam tekenaar en etser. Bovendien was hij ‚‚n van de oprichters van het genootschap Felix Meritis. De onderwerpen van zijn etsen zijn vooral topografische voorstellingen van Amsterdam, die hij bundelde in een atlas. Een exemplaar van deze atlas heeft hij Felix Meritis geschonken. Hij kreeg echter nooit toestemming om zijn atlas onder octrooi uit te geven.
Deze tekening heeft Writs zelf gegraveerd in 1771, vermoedelijk met het doel om de afbeelding in zijn atlas op te nemen. De prent werd in ieder geval in drie andere atlassen opgenomen (afb. b). ( Leonoor van Oosterzee)