signatuur/datering rechtsonder: B.Picart fecit/1724.
nummer verso, linksonder: N 3789
: Lugt 2987
merk verso, linksonder: Museum Fodor
: Lugt 1036
nummer verso, rechtsonder: 134
watermerk: fragment van een gekroond wapenschild met een posthoorn, eronder symbool 4 en L V G (?)
legaat 1860-12-24
inv.nr. TA 10245 in depot
Herkomst
Collectie J. Goll van Franckenstein, (?) Veiling Amsterdam, 1 juli 1833 e.v.d., Kunstboek RR, in nr. 19: 'Door B. Picard. Elf stuks met voorstellingen van Joodsche Godsdienstpligten. Als voren [met de pen, o.i. inkt en wit].' (f 28,- aan Brondgeest); Veiling J.G. Baron Verstolk van Soelen, Amsterdam, 22 maart 1847 e.v.d., nr. 412: 'La présentation de la loi. Dessin par le même. [B. Picard].' (f 321,- aan Brondgeest, de nrs. 401-414 en 417); Collectie C.J. Fodor, legaat 1860
Tijdens de viering in de synagoge op sjabbat, de wekelijkse rustdag op zaterdag, houdt de voorlezer op de verhoging de thora omhoog (afb. a). Vervolgens wordt de thorarol op de lessenaar gelegd, om er uit voor te lezen. Na de lezing wordt de thora opnieuw opgeheven om vervolgens te worden opgeborgen in de Ark, de bewaarplaats van de rollen.
Net als de tekening met de Zegening des volks (cat. nr. 121) is hier het interieur van de Portugese synagoge Beth Jacob voorgesteld.
Van twee figuren in dit ontwerp komen de figuurstudies voor op enkele schetsbladen van Picart in het Rijksprentenkabinet, zoals de man met de hand op zijn rug in het midden en de man met een gebedenboek in zijn hand uiterst links (afb. b en c). ( Ingrid Oud)
Deze prent geeft een beeld van de Portugees-joodse synagoge aan de Korte Voorhout in Den Haag van de gemeente Beth Jacob (Huis van Jacob), die van 1692 tot 1743 gebruikt werd, waarna de gemeente verhuisde naar een synagoge aan de Princessegracht. De gemeente werd gesticht door Jacob Pereira, die legerproviandeur van stadhouder Willem III was, en ook al had meegewerkt aan de bouw van de Portugese Synagoge te Amsterdam. De Synagoge aan de Korte Voorhout stond naast Pereira's huis, en een van de ingangen van de synagoge was in zijn woonhuis. ( Judith Kraamwinkel)