Voorgesteld is de Grote Markt in Den Haag. Twee dagen in de week werd op dit plein markt gehouden.
Links op de hoek staat het gebouw waarin de Waag en het Boterhuis waren gevestigd, met aan de zijgevel gedeeltelijk verwijderde aanplakbiljetten. De toren van de Grote of Sint-Jacobskerk verheft zich boven de huizen. Rechts daarvan de Schoolstraat die uitkomt op de kerk. Vanaf hetzelfde standpunt is deze situatie heden ten dage vrijwel ongewijzigd.
Evenals catalogusnummer 66 werd deze tekening aanvankelijk aan Paulus Constantijn la Fargue toegeschreven; sinds 1958 staat de tekening op naam van zijn jongere broer Jacob Elias la Fargue.
Van dit topografische gezicht bestaan wederom verschillende getekende en geschilderde versies met steeds wisselende stoffage, zowel door Jacob Elias als door Paulus Constantijn la Fargue. In de meeste gevallen was het Jacob Elias, die de schetsen van zijn oudere broer toepaste in zijn eigen composities.
Paulus Constantijn la Fargue maakte twee schilderijen van de Grote Markt vanuit hetzelfde standpunt. Het ene schilderij toont een levendig plein waar de markt in volle gang is (afb. a) en het andere een vrijwel verlaten plein. Daarnaast zijn er twee tekeningen van Paulus Constantijn bekend met een vergelijkbaar gezicht, de ‚‚n bevindt zich in Frankfurt (afb. b) en de ander in een particuliere verzameling.
Een door Jacob Elias gesigneerde tekening in het Haags Gemeentearchief toont de Grote Markt vanuit ongeveer hetzelfde standpunt. Hij vervaardigde nog een versie van de Grote Markt (afb. c). De hoge bomen in het midden zijn daar vervangen door enkele jonge boompjes, waarvan de stammen zijn beschermd door planken. ( Ingrid Oud)