signatuur/datering links onderaan: 1747 LFDB
nummer links bovenaan: 13
nummer links bovenaan, naast 13: 5
opschrift verso, links onderaan: Als t Regt door Eygenbaad of Onkund werd gebogen/Of door Bedrog; zoo werd een Staat, geheel bewogen NI: in handschrift van kunstenaar (?)
nummer verso, links onderaan: 35
inv.nr. TA 18369 in depot
Herkomst
Geschenk 1939 (van mr. Chr.P. van Eeghen)
Trefwoorden
42711
Catalogus tekeningen AHM 1999
De Rechtvaardigheid is afgebeeld met haar attributen: een zwaard, een weegschaal en een hark. Om haar heen staan een vrouw met een masker, een putto en twee mannen van wie er ‚‚n puntige duivelsoren heeft. Zij personifi‰ren respectievelijk Bedrog, Ego‹sme en Onkunde, wat wordt toegelicht in de spreuk op de achterzijde van de tekening: Als t Regt door Eygenbaad of Onkund werd gebogen/Of door Bedrog; zoo werd een Staat, geheel bewogen.
Dubourg maakte veelvuldig allegorische tekeningen met personificaties van deugden, ondeugden, vaardigheden en kunsten. Dergelijke voorstellingen waren zeer populair. In 1764 schilderde hij een Allegorie op de rechtspraak, bestemd voor de schepenzaal van het stadhuis in Amsterdam. Het stuk werd allerminst gunstig ontvangen; critici vonden dat het in kwaliteit teveel onderdeed voor een schilderij van Ferdinand Bol dat daar ook hing. In 1773 werd Dubourgs werk verwijderd.
Opmerkelijk is dat veel tekeningen van Dubourg zijn voorzien van een dubbele kaderlijn en een rand in lichtgroene waterverf. De groene rand is gemaakt op het papier van de tekening zelf en fungeert visueel als een passe-partout. Een groot aantal van zijn tekeningen is links bovenaan genummerd in blauw potlood, mogelijk door een verzamelaar.