Het jongetje op deze tekening is als halffiguur weergegeven. Hij draagt een jasje en sjaal, en balanceert op het hoofd een veel te grote hoge hoed. Hij houdt het hoofd schuin en kijkt recht de tekening uit. Haanebrink heeft het getekend in zwart krijt, met rood krijt voor de blos op de wangen van het model. De achtergrond heeft Haanebrink zacht ingekleurd met krijt en het geheel wordt omgeven door een kaderlijn. Het jongetje is laag in het kader geplaatst, waardoor duidelijk wordt dat hij nog klein is. Het is goed mogelijk dat deze tekening gemaakt is op één van de tekenavonden van Kunstliefde; de tekeningen die Haanebrink op deze avonden maakte zijn grotendeels portretjes en studiebeeldjes in zwart krijt. Deze manier van tekenen komt overeen met tekeningen van andere leden van het genootschap.
Utrechts kunstliefhebber Willem Albertus Haanebrink (1762-1840) werkte in de eerste plaats voor de staatsloterij. In zijn vrije tijd hield hij zich echter uit liefhebberij bezig met de teken- en schilderkunst. Hij was dus een dilettant, een zondagsschilder. Samen met een zestal bevriende kunstenaars en verzamelaars, waaronder Pieter Christoffel Wonder en F.J.O. Boijmans, richtte hij in 1814 het genootschap Kunstliefde op. Leden van het genootschap tekenden samen naar modellen, maar woonden ook kunstbeschouwingen bij. Ook Haanebrink tekende veel bij Kunstliefde; er zijn tekeningen in zwart krijt van hem bekend waarvan duidelijk is dat hij naar hetzelfde model werkte als andere leden. De tekeningen werkte hij soms uit in olieverf. Later ging hij ook binnenhuizen en stadsgezichten schilderen. Hij werkte in een classicistische stijl die in de vroege negentiende eeuw populair was.
Het jongetje op deze tekening is als halffiguur weergegeven. Hij draagt een jasje en sjaal, en balanceert op het hoofd een veel te grote hoge hoed. Hij houdt het hoofd schuin en kijkt recht de tekening uit. Haanebrink heeft het getekend in zwart krijt, met rood krijt voor de blos op de wangen van het model. De achtergrond heeft Haanebrink zacht ingekleurd met krijt en het geheel wordt omgeven door een kaderlijn. Het jongetje is laag in het kader geplaatst, waardoor duidelijk wordt dat hij nog klein is. Het is goed mogelijk dat deze tekening gemaakt is op één van de tekenavonden van Kunstliefde; de tekeningen die Haanebrink op deze avonden maakte zijn grotendeels portretjes en studiebeeldjes in zwart krijt. Deze manier van tekenen komt overeen met tekeningen van andere leden van het genootschap. Op een tekening die Christiaan van Geelen de jongere (1794-1826) maakte van een man met een hoed worden zwart en rood krijt op precies dezelfde manier ingezet. Ook heeft de tekening dezelfde lichtgrijze achtergrond en kaderlijn.
Haanebrink tekende nog een jongen in krijt, die overeenkomsten vertoont met de tekening in het Amsterdam Museum. Ook op deze tekening is een jongen ten halven lijve te zien, maar ditmaal van de zijkant. De jongen draagt een jas en een laag hoofddeksel en is op een zeer soortgelijke manier getekend als de jongen met de hoge hoed: met zwart krijt en accenten op en rond het gezicht in rood. Ook de lage plaatsing in het kader komt overeen. Wel is het krijt op deze andere tekeing met meer druk gehanteerd; op het werk in het Amsterdam Museum is de jongen juist vrij zacht neergezet.
De tekening werd aangekocht, door wat destijds Museum Fodor was, in 1936. Hij werd verkocht door Haarlems handelaar Johannes Hendricus de Bois.
( Nina Reid)