Compositieschets voor een schilderij met acht regenten, de secretaris, de boekhouder en een weesjongen van het Aalmoezeniersweeshuis te Amsterdam, 1750 - 1759
opschrift verso, links onderaan: 17 Voet breed/10½ voet hoog
opschrift verso, rechts onderaan: A-22788/Tibout Regters/O.T.N. 18e III
watermerk: gekroond wapenschild met CAR REX, contramerk PIB
: vgl. Churchill 298
overdracht 1940-06-05
inv.nr. TA 22788 in depot
Herkomst
Veiling H. Busserus, Amsterdam, 21 oktober 1782, Konstboek 32, nr. 2203: 'Een Ordonnantie van 't Regentenstuk, geplaatst in 't Aalmoesseniers Weeshuis te Amsterdam; fraay met Oostind. Inkt gewasschen en gehoogt met wit, op grijs Papier door T. Regters.' (f 3,-); Veiling Atlas Wurfbain, Amsterdam, 20 november 1899 e.v.d., nr. 681: 'Het Regentenstuk van het Aalmoeseniers Weeshuis, Anno 1732. Onder de tien leden bevinden zich: P. Schrik, P. van der Meulen, P. de Bas, D. Alewijn, G. van der Voort, A. de Bordes, J.H. Bachman, J. van Alphen, A. van Westerhoff, enz. Teekening met O.-I. inkt en wit gehoogd door T. Regters. Hoog 32, breed 52 cent.' (f 23,- aan Langerhuizen); Afkomstig van het Stadsbedelingenhuis, 1940
De portretschilder Tibout Regters maakte deze compositieschets ter voorbereiding van zijn schilderij met de regenten van het Aalmoezeniersweeshuis. Gegroepeerd rond een tafel met een Turks kleed, zijn naast de acht regenten ook de secretaris, de boekhouder en een weesjongen afgebeeld. Achter de heren zijn twee ingebouwde administratiekasten waarvan er ‚‚n open staat.
Enkele handgebaren en houdingen van de figuren zijn in het schilderij iets gewijzigd ten opzichte van de tekening. Het weesjongetje dat op de tekening nauwelijks boven de tafel uitkomt, is op het schilderij wat forser afgebeeld.
Regters heeft in deze tekening de portretten niet uitgewerkt. De gezichten zijn hetzelfde, ieder moest nog afzonderlijk voor zijn portret poseren. In een vergelijkbare tekening door Regters voor het geschilderde portret van de Amsterdamse verzamelaarsfamilie Jeronimo de Bosch uit 1754 zijn de portretten ook niet uitgewerkt. De tekening met de regenten heeft waarschijnlijk gediend als 'vidimus', het model dat ter goedkeuring werd getoond aan de opdrachtgevers. Regters schreef op de achterzijde van het blad de afmetingen van het schilderij, 10« voet hoog en 17 voet breed (297 x 481 cm.). Deze maten wijken iets af van het huidige formaat (281 x 468 cm.).
Het schilderij met de regenten van het Aalmoezeniersweeshuis is niet gedateerd. Johan van Gool beschrijft in zijn Nieuwe Schouburg uit 1751 dat Tibout Regters in dat jaar bezig is met een schilderij van de regenten van het Aalmoezeniersweeshuis. In 1765 hing Regters' schilderij, samen met het regentenstuk van Cornelis Troost uit 1729, in de regentenkamer van het Aalmoezeniersweeshuis, zoals beschreven is door de historieschrijver Jan Wagenaar. ( Ingrid Oud)