Johannes Jelgerhuis (1770-1836) vestigt zich in 1806 in Amsterdam. Hij was schilder, tekenaar maar ook toneelspeler. Hij maakte kunstwerken met een divers scala aan onderwerpen: van kerkinterieurs tot portretten en stadsgezichten.
Arme of ten vondeling gelegde kinderen die vanwege hun afkomst geen recht hadden op opvang in het burgerweeshuis in de Kalverstraat kwamen terecht in het aalmoezeniers-weeshuis. Naast kinderen konden ook andere armen uit de stad hier hulp krijgen. Doordat het hier echter geen burgers betrof had het aalmoezeniers-weeshuis altijd financiële problemen. Men zamelde geld in door verschillende diensten te verlenen, afval op te halen, bruidsleeën of verlichting te verhuren. Op de tekening is een lange stoet van kinderen te zien. De kinderen, begeleid door meesters en binnenmoeders, komen terug van de kerk. De volwassenen zorgden ervoor dat de kinderen in de rij bleven lopen en ‘stil en ordentelijk’ over straat liepen.
Jelgerhuis heeft een schilderij met dezelfde voorstelling gemaakt (inv. nr. SB 5732). De twee composities komen sterk overeen, met uitzondering van een extra figuur op de brug en een aangemeerde boot die op het schilderij weergegeven zijn. De tekening is door deze missende elementen waarschijnlijk een voorstudie en niet getekend naar het voltooide schilderij. ( Mike Hermsen)