Frédéric Goldscheider, werkzaam omstreeks 1900 in Parijs en Wenen, bracht vanaf het eind van de 19de eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog kopieën in diverse materialen, zoals brons, terracotta en marmer uit. Hij werkte voor veel beeldhouwers, onder wie Carrier-Belleuse. ( Mieke van der Wal)
Tentoonstellingstekst
Dit beeld van Napoleon Bonaparte portretteert de keizer met fiere blik en steek op het hoofd. Op 9 oktober 1811 bezocht Napoleon Amsterdam. De sleutels van de stad werden de keizer overhandigd op de Oetewalerweg, de huidige Linnaeusstraat. Te paard reed Napoleon door de Muiderpoort de stad binnen. Hij logeerde bij zijn broer Lodewijk in het Paleis op de Dam.
Nederland was sinds 1810 onderdeel van het Franse Keizerrijk en Amsterdam was toen officieel de Derde Hoofdstad. De Franse overheersing bracht talrijke bestuurlijke vernieuwingen – het bevolkingsregister en de Kamer van Koophandel stammen uit die tijd. Economisch waren de tijden echter beroerd, omdat de handelsvloot niet kon uitvaren door de oorlog met Engeland. ( Jacqueline Grandjean)