Theo Stiphout was een sociaal bewogen kunstenaar. Hij schilderde vooral stadsgezichten in realistische stijl. Tussen 1934 en 1937 woonde en werkte Stiphout aan de Nieuwezijds Kolk 11-2 hoog in Amsterdam. Vanuit zijn raam schilderde hij het uitzicht op de overkant, waar een broodbakkerij en een koffiehuis waren gevestigd. Een orgelman heeft zijn instrument geposteerd voor het koffiehuis en draait aan het wiel, terwijl zijn collega rammelt met het geldbakje. De mensen achter het venster kijken even op van hun koffie. Het museum heeft in de verzameling verschillende uitzichten uit de ateliers of woningen van kunstenaars, zoals in het geval van Willem Witsen, Jan Sluyters en Jan Veth. Het schilderij van Stiphout zet de reeks voort en verbeeldt daarenboven de crisisjaren ’30 op treffende wijze.
Tentoonstellingstekst
Theo Stiphout was een sociaal bewogen kunstenaar. Hij schilderde vooral stadsgezichten in realistische stijl. Tussen 1934 en 1937 woonde en werkte Stiphout aan de Nieuwezijds Kolk 11-2 hoog in Amsterdam. Vanuit zijn raam schilderde hij het uitzicht op de overkant, waar een broodbakkerij en een koffiehuis waren gevestigd. Een orgelman heeft zijn instrument geposteerd voor het koffiehuis en draait aan het wiel, terwijl zijn collega rammelt met het geldbakje. De mensen achter het venster kijken even op van hun koffie.
Theo Stiphout woont tussen 1934 en 1937 op de Nieuwezijds Kolk waar hij het uitzicht vanuit zijn raam schildert. Vanaf twee hoog kijkt hij uit op een draaiorgel dat voor het Volkskoffiehuis staat opgesteld. De orgelman draait het wiel, naast hem staat zijn collega die met het mansbakje schudt om geld op te halen; de klanten van het koffiehuis kijken even op van hun koffie. Het lijkt alsof de schilder de tijd even heeft stil gezet. ( Anneke van de Kieft)